Tutustu Laatukeskuksen jäsenosioon

Kirjaudu jäsenosioon muokataksesi tietoja tai ostaaksesi verkkokaupasta jäsenhinnalla.

laatumedia

laatumedia

| 31.5.2023

Fujitsun toimitusjohtaja Hanna Kivelä: ”Laatuyhdistyksen toiminnasta saatavat vertailukohdat ovat erinomainen tapa pitää itsensä hereillä”

Jo vuodesta 1995 asti Laatuyhdistyksen jäsenenä olleen Fujitsun toimitusjohtaja ja Laatuyhdistyksen hallituksen uusi jäsen Hanna Kivelä näkee Laatuyhdistyksen toiminnan erinomaisena tapana pitää itsensä hereillä muuttuvassa maailmassa. Kivelä rohkaisee pitämään riman korkealla.  

Hanna Kivelä on toiminut Fujitsun toimitusjohtajana tammikuusta 2022 lähtien.

”Minut valittiin tänä keväänä Laatuyhdistyksen hallitukseen, joten olen vielä uunituore untuvikko. Odotan hallitustyöltä mielenkiintoista vastuupaikkaa, missä pääsen näkemään laajasti, miten suomalaista laadukasta johtajuutta ja yritysten ja organisaatioiden toimintaa voi kehittää”, Kivelä sanoo.

Ennen Fujitsua Kivelä on työskennellyt muun muassa kahdeksan vuotta johtotehtävissä Googlella sekä Irlannissa että Suomessa. Hänellä oli ennen Laatuyhdistyksen hallitusta jo aiempaa hallituskokemusta muun muassa Lindströmin ja Säästöpankkiryhmän hallituksista.

Hallitustyöstä Hanna Kivelä uskoo saavansa uutta oppia ja perspektiiviä itselle ja omaan työhön. Toisaalta hän odottaa tuovansa uutta näkemystä siihen, miten laatua viedään eteenpäin.

”Esimerkiksi teknologian hyödyntäminen ja globaali liiketoiminta ovat minulle varsin tuttuja asioita. Toisaalta kukaan ei ole koskaan valmis, joten tässä opitaan puolin ja toisin”, hän sanoo.

Lean-ajattelun edelläkävijä Fujitsu on pitkäaikainen Laatuyhdistyksen jäsen

Hanna Kivelä kuvailee Fujitsua lokaalisti globaaliksi toimijaksi. Vuodesta 1995 Laatuyhdistyksen jäsenenä olleella yrityksellä on vahvat juuret Suomessa, mutta se on osa globaalia konsernia. Fujitsulla on periaatteena tehdä työtä vastuullisesti, hyvin ja rohkeasti uudistaen. Pitkä historia ja laadukas tekeminen on tuotu tähän päivään jatkuvan parantamisen periaattein. 

Tutustu Suomen Laatuyhdistyksen jäsenyyksiin »

”Fujitsu on ollut jo 20 vuotta sitten edelläkävijä lean-ajattelussa. Viimeisen vuoden aikana olemme uudistaneet Fujitsun tekemistä: olemme yksinkertaistaneet toimintatapojamme ja muuttaneet niitä ketterämpään suuntaan”, Hanna Kivelä kertoo. 

Muutoksen keskeltä Hanna Kivelä nostaa muutamia periaatteita.

”Organisaation strategian pitää olla kirkas, samoin sen, miten strategiaa toteutetaan. Strateginen uudistuminen resonoi hyvin laatuajattelun ja Excellence Finlandin periaatteiden kanssa. Kun tiedetään, mitä tehdään, se edistää laatua”, Kivelä toteaa. 

Laatuyhdistyksen jäsenyydestä referenssipointteja omaan toimintaan

Laatuyhdistyksellä on Hanna Kivelän mukaan vahva pohja. Yritysten välisen benchmarkkauksen ja laatujohtamisen avulla rima pidetään korkealla. Laatuinnovaatiopalkinnot kirittävät kilpailemaan laadulla.

”Laatuyhdistyksen toiminnasta ja jäsenyydestä yritykset saavat hyviä referenssipointteja. Vertailukohdat ovat erinomainen tapa pitää itsensä hereillä siinä, mitä tehdään jo. Laatuyhdistyksellä on myös erinomainen paikka tarinankertojana nostaa tekijöitä ja yrityksiä”, Hanna Kivelä sanoo. 

Tutustu Suomen Laatuyhdistyksen jäsenyyksiin »

Teknologia-ala on suuressa murroksessa  

”Tekoäly eli AI muuttaa työtä ja työnteon tapoja. On arvioitu, että neljäsosa tai jopa puolet töistä muuttaa muotoaan. Olemme jopa suuremmassa muutoksessa kuin silloin, kun internet tuli. Toisaalta teknologia myös mahdollistaa kestävän tulevaisuuden”, Hanna Kivelä pohtii. 

”Teknologia-alan yritysten kannattaa nyt miettiä, mitä murros tarkoittaa meille: missä haluamme olla hyviä ja onnistua, miten toimintatapojen pitää muuttua ja miten voimme olla mahdollisimman ketteriä ja rohkeita. Tiivistäisin sen niin, että tee hyvin se, mitä teet”, Kivelä sanoo. 

Osaajapula haastaa koko alaa

Haasteina IT-alalla Hanna Kivelä nimeää kolme asiaa.

”Yksi on ihmiset: haasteenamme on osaajakannan kehittäminen ja monimuotoisuuden luominen: tarvitsemme alalle lisää naisia, samoin kansainvälisiä osaajia. Toinen on teknologian rohkea hyödyntäminen. Meidän on hyväksyttävä se, että asiat muuttuvat.”

”Kolmantena meidän on pidettävä pää kylmänä: mikä on se meidän juttu? Mikä on roolimme yrityksenä? Rohkeutta ja näkemyksellisyyttä tarvitaan”, Hanna Kivelä korostaa. 

IT-alan osaajapula näkyy haasteena koko toimialalla, myös Fujitsulla. Osaajapulaan täytyy Kivelän mukaan suhtautua vakavasti.

”Tarvitsemme 130 000 uutta tekijää teknologia-alalle. Uusien osaajien lisäksi meidän pitää pystyä pitämään nykyiset asiantuntijat alalla. Näin varmistamme laadukkaan tekemisen, joka kääntyy kasvuksi ja yhteiskunnalliseksi nousuksi. Tarvitsemme ihmisiä, jotka ovat kykeneviä näkemään, mihin olemme menossa: syväosaajia, jotka tietävät, mitä teknologian avulla voi tehdä”, Kivelä sanoo. 

”Rohkeasti mukaan globaaliin kilpailuun”

Teknologia-alan murroksen keskellä on hyvä viedä huomiota siihen, millaisia työn tekemisen tapojen innovaatioita meillä on, ja mitkä ovat uusia, hyviä toimintatapoja. Hanna Kivelän mukaan ihmisten ja teknologian tulee yhdessä löytää uudet tavat toimia. 

”Teknologia-alan yrityksillä on haasteena miettiä, mitä uudistuminen tarkoittaa, mitä ketterä kehittäminen ja ketterät tavat työskennellä ovat juuri meille, ja miten oppia uutta ja saada tekemiseen mukaan dynaamista rohkeutta”, Kivelä pohtii.

”Suomessa ollaan hyviä insinöörityössä ja monesti mielletäänkin, että innovaatiot ovat nimenomaan insinöörityötä. Kokemukseni liiketoiminnan johtamisesta Hollannissa näytti, että innovaatiot voivat olla myös liiketoimintamalleja. Innovaatiot syntyvät tekemisen tavoista: mitä tehdään ja miten. Booking.com -palvelu on esimerkki innovaatiosta, jossa hyödynnetään teknologiaa myynnissä ja markkinoinnissa”, Hanna Kivelä sanoo. 

Hanna Kivelä toivoo Suomessa nähtävän jatkossa enemmän kaupallista rohkeutta. 

”Lähdetään omalla kokemuksella rohkeasti mukaan globaaliin kilpailuun. Pidetään katse siinä, miten me Suomessa oltaisiin maailman parhaita ja asetetaan rima korkealle”, Kivelä tiivistää.  

Fujitsu Finland Oy voitti vuonna 2014 suuryritysten sarjan Excellence Finlandin Recognised for Excellence -kisassa , jossa etsitään Suomen laadukkaimpia organisaatioita.

Kiinnostuitko Suomen Laatuyhdistyksen verkoston eduista?

Tutustu Suomen Laatuyhdistyksen jäsenyyksiin ja jäsenetuihinLiity jäseneksemme jo tänään!