Siirry sisältöön

Kansainvälisen Quality Innovation Award -kilpailun voittaja Ecomation uskoo jatkuvaan toiminnan kehittämiseen

  • Innovaatiot
  • Julkaistu:

Salolainen Ecomation voitti kansainvälisessä Quality Innovation Award -kilpailussa Innovation of All Innovations -pääpalkinnon ja ympäristöinnovaatioiden sarjan uudella kuivatislausmenetelmällä. Ecomationin operatiivinen johtaja Tommi Pajala rohkaisee muitakin suomalaisyrityksiä innovaatioiden kehittämiseen.

Vuoden parhaita innovaatioita juhlistava Quality Innovation Award -kilpailu järjestettiin jo 16:tta kertaa. Kansainväliseen kilpailuun osallistui 728 innovaatiota eri puolilta maailmaa. Näistä 24 palkittiin palkintoseremoniassa Kazakstanissa helmikuun lopussa. Alkujaan oululaislähtöisen Ecomationin innovaatio palkittiin ensimmäisenä suomalaisyrityksenä sekä koko kansainvälisen kilpailun parhaana (Innovation of All Innovations) että ympäristöinnovaatioiden sarjassa.

Jokaisen palkinnon voittaja kävi läpi tiukan seulan. Innovaatioiden uutuusarvoa, hyödynnettävyyttä, oppimista, asiakaslähtöisyyttä ja tuloksellisuutta arvioitiin tarkkaan. Kansalliset laatuyhdistykset valitsivat maakohtaiset voittajat tiukan äänestysprosessin avulla.

Rohkeasti mukaan QIA-kilpailuun

Ecomation oli pohtinut QIA-kilpailuun osallistumista jo aiemminkin.

”Olimme nähneet kilpailun mainoksia, mutta pohdimme kilpailun sopivuutta meidän kaltaisellemme pienelle yritykselle. Voittajien joukossa oli enimmäkseen suuria yhtiöitä. Oma innovaatiomme vaikutti kuitenkin kilpailuun sopivalta, joten päätimme rohkeasti osallistua – ja se kannatti!” Ecomationin operatiivinen johtaja Tommi Pajala kertoo.

Ecomation voitti kansallisen sarjan ja pääsi voitettuaan jatkoon kansainväliseen kisaan.

”Kansainvälisen kisan voitto tuntui tosi hienolta”, Pajala sanoo.

Tutustu QIA-kilpailuun ja hakuprosessiin »

Innovaation kehittämisessä kului lähes vuosikymmen

Kuivatislaamalla eli pyrolyysillä erilaisia raaka-aineita, kuten muovijätettä, kumia ja biomateriaaleja voidaan kierrättää ja käyttää uudelleen uusiomuovin valmistamiseen. Teknologia itsessään on vanha. Termokemiallisesti käsittelemällä muovijäte voidaan palauttaa öljyksi, ja näin huonolaatuinen tai likainen jäte saadaan takaisin kiertoon.

”Vanhassa teknologiassa oli ongelmia esimerkiksi käyttöturvallisuuden ja energiatehokkuuden suhteen. Päätimme alkaa kehittää menetelmää reilut 10 vuotta sitten”, Tommi Pajala kertoo yrityksen alkuajoista.

Ecomationin kuivatislausmenetelmä saatiin kaupalliseen käyttöön ensimmäistä kertaa vuonna 2015. Nykyisen mallin kehittämiseen kului lähes vuosikymmen.

”Eikä kehittäminen suinkaan lopu tähän”, Pajala sanoo.

Innovaatiot lähtevät asiakkaan tarpeista ja toiveista

Ecomationin toiminta lähti 2000-luvun alussa sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyksestä. Suoraa ratkaisua ei tuohon aikaan ollut.

”Kehitimme ja patentoimme hyvän erottelujärjestelmän, jonka avulla arvokkaat ainesosat kuten kupari ja kulta saatiin talteen”, Pajala kertoo.

Muovi kuitenkin jäi aina jäljelle, ja asiakkaat kyselivät, mitä sille voisi tehdä. Maailmalta löytyi muovin kierrätykseen sopivia laitteita, mutta suomalaista tai eurooppalaista ratkaisua ei vielä ollut olemassa.

”Kehitimme siis oman systeemin. Kuivatislausprosessi on simppeli, mutta kannen alta löytyy useita yksityiskohtia. Menetelmä on yhdistelmä rautaa ja softaa. Tämä on vaatinut matematiikkaa, kemiaa ja ohjelmointitaitoja. Koodaustyön olemme ulkoistaneet alihankkijalle”, Pajala kertoo.

”Tavoitteemme on alusta alkaen ollut tehdä asiakkaillemme sellaisia ratkaisuja, joita muilla ei ole tarjolla. Emme lähde kilpailemaan sillä, mitä joku muu on jo tehnyt”, Tommi Pajala sanoo.

Tutustu QIA-kilpailuun ja hakuprosessiin »

Koko henkilöstö mukana innovoinnissa

Ecomationissa työskentelee viisi henkilöä. Koko henkilöstö on mukana innovoinnissa. Tommi Pajala korostaa myös, että vuoropuhelu eri sidosryhmien kanssa on tärkeää.

”Osa tuotannostamme on ulkoistettu luotetuille alihankkijoille. Kysymme toki heidänkin mielipiteitään, jos jonkin osan voisi tehdä helpommalla”, Pajala sanoo.

”Pyrimme innovoimaan ja haastamaan itseämme jatkuvasti, ja kehitämme toimintaamme asiakkaiden toiveiden mukaan”, Pajala jatkaa.

Kasvu jatkotavoitteena

Tommi Pajala kertoo, että kasvu on Ecomationin tulevaisuuden tavoitteena.

”Kehitystyö on vienyt runsaasti aikaa yrityksen historiassa. Nyt kun olemme kehittämällä saavuttaneet laadukkaan, palkitun tuotteen, voimme keskittyä kasvuun”, Pajala sanoo.

Korona-aika oli Ecomationille viimeinen haaste ennen kuivatislausmenetelmän julkaisua.

”Saimme korona-aikana viritettyä tuotteen vielä entistä paremmaksi”, Pajala kertoo.

Ecomationilla odotetaan innolla, mitä QIA-voitosta seuraa. Pajala peräänkuuluttaa suomalaisilta rohkeutta panostaa suomalaisiin, laadukkaisiin tuotteisiin.

”Suomessa ei ehkä tiedetä, että täällä kotimaassakin on tarjolla hienoja, korkealaatuisia innovaatioita. Vaikka hinta olisi vähän korkeampi kuin muualla valmistetuissa tuotteissa, on meillä laatu aina ensiluokkaista”, Pajala päätt

Kiinnostuitko Quality Innovation Award -kilpailuun osallistumisesta?

Kilpailuun osallistumalla saat näkyvyyttä innovaatiollesi sekä asiantuntijan analyysin innovaatiosi tasosta ja sen vahvuuksista ja kehityskohteista.

Hae mukaan QIA-kilpailuun