Tutustu Laatukeskuksen jäsenosioon

Kirjaudu jäsenosioon muokataksesi tietoja tai ostaaksesi verkkokaupasta jäsenhinnalla.

laatumedia

laatumedia

| 11.9.2020

Kraton luottaa Laatukeskukseen Lean Six Sigma -valmennuksissa

Laatukeskus on edistänyt laatuajattelua Suomessa jo yli puoli vuosisataa yhdessä noin neljänsadan jäsenorganisaationsa kanssa. Kraton-konserni on tehnyt yhteistyötä Laatukeskuksen kanssa vuodesta 2017. Kratonin Oulun tuotantolaitoksella on tällä hetkellä neljätoista aktiivista Green Beltin ja kaksi Black Beltin haltijaa.

Sampsa Saranki, Lean Six Sigma Black Belt ja Lead Belt, on toiminut tuotantoinsinöörinä Kraton Chemicalin Oulun tehtaalla kuusi vuotta.  

- Tutustuin Lean Six Sigma -menetelmään työskennellessäni edellisen työnantajani palveluksessa. Silloinen esimieheni oli suorittanut Black Beltin ja antoi aiheesta luettavaksi mielenkiintoista materiaalia. Myöhemmin kävin Laatukeskuksen järjestämän koulutuksen.

- Koulutuksen tärkeimmät hyödyt ovat strategisia – se antaa laajemman näkökulman prosessien kehittämiseen ja tuo ymmärrystä siitä, miten organisaation valmiuksia ja resursseja voidaan hyödyntää paremmin. Lisäksi koulutus antoi minulle erinomaiset työkalut erilaisten kehitysprojektien toteuttamiseen.

- Parannamme suorituskykyämme Lean Six Sigma -periaatteiden avulla poistamalla järjestelmällisesti hukkaa ja vähentämällä poikkeamia. Se ei tietysti tapahdu automaattisesti.  Tavoitteiden saavuttamisen kannalta on olennaista, että organisaatiokulttuuri arvostaa jatkuvaa parantamista ja että henkilöstö on sitoutunutta. Olemme Oulun tehtaallamme integroineet L6S: n toimintatapaamme. Toimintamme ja prosessimme perustuvat asetettuihin tavoitteisiin ja niiden mittarointiin. Yritämme jatkuvasti ylittää aiemmat saavutukset.

- Kaikkien projektien onnistumista on vaikea mitata vain euroissa, koska ne ovat niin erilaisia. Osa tuloksista liittyy suoraan kustannussäästöihin, mutta on myös muita hyötyjä, kuten oikea-aikaiset toimitukset sekä laatu- ja turvallisuuspoikkeamien väheneminen. Lean Six Sigman soveltaminen on filosofia ja tapa edetä. Pyrimme joka päivä vähän parempaan suoritukseen eri osa-alueilla.

- Vuonna 2017 halusimme kouluttaa lisää Green Beltin haltijoita. Siinä yhteydessä arvioimme useita eri palveluntarjoajia, ja Laatukeskus täytti kriteerimme. Lisäksi itselläni oli heidän valmennuksestaan aiempaa kokemusta ja luja luotto Laatukeskuksen osaamiseen. Ensimmäisten osallistujien palaute oli kiittävää ja siksi oli helppoa järjestää myös seuraava koulutus Laatukeskuksen kanssa.

Lean Six Sigma globaalista näkökulmasta

Jos Akkermans, Lean Six Sigma (L6S) Manager, työskentelee Kratonin Euroopan pääkonttorissa Alemeressa, lähellä Amsterdamia. Hän on osa kansainvälistä L6S-tiimiä, johon Josin lisäksi kuuluu yksi eurooppalainen kollega ja kaksi henkilöä Yhdysvalloissa. Heidän päätehtävänsä on varmistaa, että ympäri maailmaa kaikkien Kratonin toimipisteiden L6S-ohjelmat ovat linjassa Kraton-konsernin menettelytapojen ja työkalujen kanssa. Tiimi tekee tiivistä yhteistyötä kunkin toimipisteen Lean Six Sigma -vastaavan kanssa. Kaikista uusista koulutuksista sovitaan sisäisesti ennen niiden toteutusta ja koulutusbudjettia valvotaan keskitetysti.

- Visiomme on, että Lean Six Sigmasta tulee osa kulttuuriamme. Riippumatta omista vastuualueistamme, L6S on meille johdonmukainen tapa löytää ja poistaa turhaa tekemistä ja virheitä ja tuoda sitä kautta asiakkaillemme lisäarvoa.

- Projekteista saadut suurimmat hyödyt vaihtelevat. Ne voivat olla merkittäviä kustannussäästöjä, mutta myös lisääntynyt asiakastyytyväisyys tai turhasta tekemisestä ja työvaiheista luopuminen ovat saavutettavia tuloksia. 

- Meillä on koulutuksia varten hakuprosessi. Hakija ja hänen esimiehensä sopivat projektista ennen hakemuksen täyttämistä. Globaali tiimi ylläpitää listaa hakijoista, ja projektin kiireellisyydestä riippuen he voivat päättää lähettävätkö hakijan ulkopuolisen valmennusorganisaation kurssille. Järjestämme myös omia koulutuksia. Ulkoisissa koulutuksissa teemme yhteistyötä ASQ:n ja IASSC:n kanssa.

- Uusia koulutuksista vastaavia kumppaneita valittaessa haluamme varmistaa tasapainon Lean- ja Six Sigma -osuuksien välillä. On selvää, että kouluttajilla on oltava hallussa tarvittavat työkalut, DMAIC- ja projektitaidot sekä kyky tulkita tilastoja. Mutta L6S:ssä on kyse tiimityöstä ja jokaisen pitäisi myös pystyä toimimaan tai johtamaan projektitiimiä. Kouluttajien tulee siis pystyä valmentamaan osallistujille myös vuorovaikutus- ja tiiminvetotaitoja. Arvostamme suuresti todella osaavia koulutusyhteistyökumppaneitamme, kuten Laatukeskusta.

 

Kraton-konserni on johtava styreenipohjaisten polymeerien ja muiden erikoispolymeerien sekä mäntypohjaisten erikoiskemikaalien valmistaja, jonka tuotteita käytetään parantamaan lopputuotteiden ominaisuuksia. Konsernilla on asiakkaita yli 70 maassa ympäri maailmaa.

Lue lisää:

Kraton
Lean Six Sigma
Lean Six Sigma Black Belt
Lean Six Sigma Green Belt