Tutustu Laatukeskuksen jäsenosioon

Kirjaudu jäsenosioon muokataksesi tietoja tai ostaaksesi verkkokaupasta jäsenhinnalla.

laatumedia

laatumedia

Laurea-ammattikorkeakoulun rehtori ja toimitusjohtaja Jouni Koski kertoo Suomen Laatuyhdistyksen jäsenyyden tuomista eduista. | 9.2.2023

Laatuyhdistyksen jäsenyys tuo näkökulmia ja konkreettisia työkaluja laadun kehittämiseen

Laurea-ammattikorkeakoulu on ollut Excellence Finlandin jäsenenä pitkään. Korkeakoulun laatua ja toimintaa on kehitetty yhteistyössä Excellence Finlandin kanssa monin tavoin. Ulkoinen arviointi toimii Laureassa tärkeänä laadun mittaamisen keinona. Rehtori ja toimitusjohtaja Jouni Koski kertoo, miten yhteistyö Excellence Finlandin kanssa on auttanut löytämään uusia näkökulmia laatutyöhön.

Laatuyhdistyksen jäsenyys tuo näkökulmia ja konkreettisia työkaluja laadun kehittämiseen. Se antaa organisaation johdolle mahdollisuuden haastaa itseään laajemmin esimerkiksi EFQM-mallin mukaisen ulkoisen arvioinnin kautta”, Laurea-ammattikorkeakoulun rehtori ja toimitusjohtaja Jouni Koski sanoo. 

”Korkeakoulumme on hyödyntänyt asiantuntijakoulutuksia, kuten laatu- ja kehittämispäällikkökoulutusta. Olemme toteuttaneet räätälöitynä EFQM-arvioijakoulutuksen sisäisenä, sillä osa johdosta haluttiin kouluttaa arviointityöhön. EFQM-mallin mukaisen itsearvioinnin lisäksi olemme toteuttaneet kaksi ulkoista arviointia”, Koski kertoo.

Ulkoinen arviointi tuo laajuutta laatutyöhön

”Ajattelemme Laurea-ammattikorkeakoulussa, että korkeakoulun toiminnan laadun kehittämisen näkökulmasta ulkoinen arviointi on äärimmäisen tärkeää. Olemme halunneet hyödyntää arvioinnissa kuuden vuoden välein tehtävän Karvin auditoinnin lisäksi myös EFQM-mallia”, Koski kertoo. 

Ensimmäisellä arviointikerralla ulkoinen arviointi kohdennettiin koko AMK:n toimintaan. Viime vuonna taas keskityttiin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan. EFQM-arviointia käytetään laajasti myös yritysmaailmassa.

”Suomalaisista huippuasiantuntijoista koostuvan EFQM-auditointiryhmän avulla Laureassa on löydetty uusia näkökulmia ja kehittämiskohteita, jotka täydentävät hienosti Karvin arvioinnin tuottamaa tietoa. Näemme Excellence Finlandin roolin korkeakoulun kehittämisessä hyvin tärkeänä”, Koski sanoo.

Koulutuksista ja verkostoista lisäarvoa laatutyöhön

Esimerkkinä Laurean ja Excellence Finlandin yhteistyöstä on myös Laurean tarjoama Risk Manager -koulutus, joka tarjoaa eurooppalaisen EOQ-kriteerien mukaisen teorian sekä opettajien kokemuksen osallistujien omien organisaatioiden riskienhallintatyön tueksi. Koulutus on toteutettu yhteistyössä Excellence Finlandin kanssa. 
”Yhdessä olemme onnistuneet rakentamaan yhteiskuntaa ja asiantuntijoita palvelevan koulutusmuodon”, Jouni Koski iloitsee.

Excellence Finlandin tarjoamaa Laatu- ja kehityspäällikkökoulutusta, verkostoitumistilaisuuksia ja webinaareja on hyödynnetty Laureassa. Laatu- ja kehityspäällikkökoulutus sopii henkilöille, joiden vastuulla on laatujärjestelmän kehittäminen.  

”Verkostot on tärkeä yhteistyömuoto. Ne tarjoavat yksittäisten vastuuhenkilöiden osaamisen kehittämiselle arvokkaita paikkoja”, Koski toteaa. 

Tutustu Suomen Laatuyhdistyksen jäsenetuihin »

”Hallitustyöskentely on ollut valtavan innostavaa”

Jouni Koski on ollut mukana Laatuyhdistyksen hallituksessa jo vuosia. 

”On ollut valtava ilo ja suuri kunnia saada osallistua Laatuyhdistyksen ja Excellence Finlandin toiminnan kehittämiseen. Voisiko vastuullisempaa luottamustehtävää saada”, Koski sanoo.

 ”Työ on ollut valtavan innostavaa. Kehitämme Suomen kilpailukykyä, mikä on hieno asia. Samalla olen oppinut paljon. Aina, kun saa tehdä töitä hienojen kollegojen kanssa erilaisista organisaatioista, oppii aivan valtavasti”, Koski toteaa.

Koski pohtii, että Laatuyhdistyksen vahvuus on, että mukana on paljon erilaisia organisaatioita erilaisilta toimialoilta.

”Kun mukana on sekä julkisen että yksityisen sektorin organisaatioita, tapahtuu aidosti yli rajojen oppimista”, hän sanoo. 

”Laadun kehittämiseen ei koskaan kiinnitetä liiaksi huomiota”

Laurea-ammattikorkeakoulun rehtorina ja toimitusjohtajana Jouni Koski näkee laadun kehittämisen vastuullisuuskysymyksenä yhteiskunnalle ja Suomelle. Laatuyhteisön lukuisista erilaisista tilaisuuksista Koski kertoo saaneensa rutkasti kehittämisajatuksia ja oivalluksia. 

”Ideat eivät synny tyhjiössä, vaan ihmisten vuorovaikutuksessa. Näen, että laatuyhteisö, verkostot ja tilaisuudet tukevat korkeakoulun jäseniä kehittämisessä moninaisesti. Yhteisö sparraa ihmisiä kehittämään toimintaa yhä paremmaksi.”

”Toiminnan laadun kehittämiseen ei koskaan kiinnitetä liiaksi huomiota. Laatuyhdistys on siihen yksi ratkaisu”, Koski päättää.

Kiinnostuitko kehittämään organisaatiosi osaamista ja toimintaa verkostojen avulla?

Suomen Laatuyhdistys tarjoaa jäsenilleen monia etuja. Oletko tutustunut jo 2023 uusittuihin etuihin? Tutustu nyt jäsenetuihin ja liity mukaan »