Tutustu Laatukeskuksen jäsenosioon

Kirjaudu jäsenosioon muokataksesi tietoja tai ostaaksesi verkkokaupasta jäsenhinnalla.

laatumedia

laatumedia

| 11.1.

Sulapacin perustajille startup-yrittäjyys ei ole pikamatka vaan maraton

Globaalia muovijäteongelmaa ratkaisemaan lähteneen Sulapacin perusti Suvi Haimi yhdessä Laura Tirkkonen-Rajasalon ja Antti Pärssisen kanssa. Yhtiö alkoi kehittää biomateriaalien ja puukuidun yhdistelmistä uudenlaista biohajoavaa ja mikromuovitonta materiaalia, joka lanseerattiin 2017.

Sulapacin perustajia yhdistää tutkijan tausta. Ennen omaa yritystä Haimi ja Tirkkonen-Rajasalo olivat tutkineet biomateriaalien käyttöä lääketieteen ja erityisesti kudosteknologian sovelluksissa. Vastaavasti Pärssinen oli ehtinyt oman yhtiönsä kautta tuoda markkinoille uutena innovaationa puuhakkeesta valmistetun biohajoavan kipsausmateriaalin.

Toimitusjohtaja Haimi näkee entisissä ja nykyisissä työrooleissa paljonkin yhtäläisyyksiä.

- Halusimme kollegani Lauran kanssa hyödyntää enemmän omaa biomateriaaliosaamistamme meille itsellemme tärkeissä asioissa. Antin olimme myös tunteneet ja pidemmän aikaa. Meitä yhdistää tahto taistella maailmanlaajuista muoviroskaongelmaa vastaan ja siihen perustuu myös Sulapacin liikeidea.

- Tutkimus on omalla tavallaan todella hyvä pohja startup-yrittäjille. Tutkijahan luo koko ajan uutta, eikä prosessin edetessä voi kuitenkaan tietää varmasti, mikä on lopputulema. Samalla tavoin meidän täytyy kyetä muuttamaan nopeasti suuntaa ja löytämään mahdollisuuksista ne parhaat ja toimivimmat. 

Haimin mukaan väitelleen yliopistotutkijoiden ajasta kuluu jopa 70 prosenttia rahoituksen hakemiseen. Myös Sulapacin perustajat ovat käyttäneet paljon aikaa mahdollisten kumppaneiden tapaamiseen. Heille on alusta asti ollut tärkeää löytää sijoittajia, jotka tukevat ja toteuttavat kestävän kehityksen tavoitteita myös omassa toiminnassaan.

Kosmetiikkapurkeista materiaaliteknologian lisensointiin

Sulapacin liikeidea syntyi perustajien omista havainnoista. Huoli mikromuovin haitoista ja kaiken kosmetiikan pakkaaminen muoviin antoi kimmokkeen kehittää itse kestävä vaihtoehto. Yhtiö tuli alussa tunnetuksi biohajoavista kosmetiikkapakkauksista, joita Haimi kiersi esittelemässä kansainväliselle yleisölle. 

- Päätimme alussa, että emme lähde myymään raakamateriaalia vaan lopputuotetta, jonka pitää olla kaunis ja toimiva sekä käyttötarkoitukseen valmiiksi kattavasti testattu. Sitä kautta saimme kiinnostuksen heräämään myös materiaali-innovaatiota kohtaan. 

- Start-up on mahdollisuuksien meri ja täytyy osata tehdä oikeita valintoja. Emme enää myy vain kosmetiikkapurkkeja vaan keskitymme materiaalin ja teknologian myyntiin ja lisensointiin. Valitsemme kumppanit, jotka valmistavat tuotteet patentoimastamme materiaalista loppuasiakkaille. Monille voi olla yllätys, että Sulapac-materiaalia voidaan työstää tavallisissa muovin käsittelyyn tarkoitetuissa tuotantolinjoissa. 

EU-tasolle tarvitaan uutta sääntelyä

Yhtiö oli suunnitellut yhdessä kumppaniensa kanssa useamman uuden projektin julkistuksen vuodelle 2020. Pandemia muutti suunnitelmia ja osa projekteista siirtyi vuodella tai kahdella eteenpäin.

- Me olemme vasta lähteneet maratonille. Biohajoavilla pakkauksilla ja ruokailuvälineillä voimme auttaa globaaleja brändejä positioitumaan uudella tavalla aidosti ekologisina toimijoina. Olemme kuitenkin kehittäneet useita reseptejä, jotta materiaali sopisi mahdollisimman moneen käyttötarkoitukseen. Haluamme tehdä Sulapacista kestävän kehityksen uuden standardin korvaamaan muovia.

Haimi muistuttaa, että vielä on paljon töitä tehtävänä myös lainsäädäntöpuolella. EU-tasolla muovien määrittely on epäselvä ja mikromuovittomille materiaaleille tarvitaan oma sääntely. 

- Biohajoavia materiaaleja on toistaiseksi vähän markkinoilla, eikä niiden lajittelua ja kierrätystä varten ole luotu toimivaa infrastruktuuria, vaikka biojätettä useissa maissa jo kerätäänkin. Perinteistä muovia voidaan tällä hetkellä kierrättää mekaanisesti olemassa olevaan kierrätyssysteemiin, mutta todellisuudessa vain noin 15 prosenttia voidaan uudelleen käyttää. Tämä tärkeä viesti on saatava eteenpäin myös lainsäätäjille.

www.sulapac.com

------------------------

Me Laatukeskuksella olemme kehittäneet kiertotalousliiketoiminnan johtamiseen uudet, kansainväliset työkalut; pikakysymyssarjan sekä kattavan suorituskykyanalyysin

Lue lisää!