Kaikki vuoden 2025 koulutukset -25 %! Päättäville jäsenille 10 % lisäalennus! Alennus lasketaan kassalla. Katso ehdot
Hetkinen, hetkinen…mikä ihmeen Heijunka??
Leanista puhuttaessa aiheen ympärillä vilisee paljon japaninkielisiä termejä, kuten Heijunka, Jidoka, kaizen? Monelle asiasta kiinnostuneelle nämä termit kuitenkin aiheuttavat ärtymystä ja harmia.
Logaritminen tarkoittaa logaritmista
Voihan logaritminkin kertoa toisin, esimerkiksi luvun x a-kantainen logaritmi tarkoittaa lukua, jonka osoittamaan potenssiin luku a on korotettava, että saataisiin x. Mutta ehkä on vain selkeämpää käyttää sanaa Logaritmi sen sijaan, että keksittäisiin käsitteelle uusi merkitys.
Vähän samasta syystä olen päätynyt siihen, että toki asiat kannattaa alkuun selvittää suomeksi, mutta pidemmän päälle Lean-ympäristössä kannattaa kuitenkin käyttää alkuperäisiä japaninkielisiä selitteitä. Japaninkielinen sana kätkee taakseen merkityksen, ja siihen voi helposti hakea lisää ymmärrystä Googlettamalla. Samoin käyttämällä japaninkielistä sanaa meille syntyy yhteinen ymmärrys kielestä, kansallisuudesta tai maasta huolimatta.
Lean sanaston löydät osoitteesta www.leanthinking.fi
Olen kerännyt sivuilleni Leaniin liittyvän sanaston. Syksyn mittaan täydennän ja laajennan sanastoa, jo toki otan mielelläni kommentteja vastaan. Alkuun peruskäsitteisiin pääset tutustumaan tämän linkin kautta https://leanthinking.fi/lean-sanasto
Ja se heijunka tarkoittaa…
….tasoitettua tuotantoa, jossa tuotantoa järjestetään niin, että tuotteiden eroavaisuuksista johtuvat vaihtelut tasoittuvat. Se on käytäntö, jonka mukaan valmistus tai palvelu tapahtuu joustavasti asiakaskysynnän mukaan. Heijunka siis liittyy työn määrän säätelyyn tuotantosuunnitelmassa, ja se luo kyvyn tuottaa asioita juuri oikeaan aikaan.
Toisin sanoen prosessi ei tuota vain yhtä tiettyä tuotetta/palvelua päivä tai viikko kerrallaan, vaan pystyy vaihtamaan tuotetta tarpeen ja tilausten mukaan.
Kirjoittaja Kai Mäenpää toimii valmentajana ja lisää hänen Leaniin liittyviä ajatuksia ja materiaalia löydät sivuilta www.leanthinking.fi