Siirry sisältöön

“Kestävää kasvua ja tyytyväisiä asiakkaita” – Sitran Kiertotalouskäsikirja kirittää kohti kiertotaloutta

  • Vastuullisuus
  • Julkaistu:

Kiertotaloudessa otetaan jatkuvasti uusia askelia. Nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä yrityksiä ohjataan yhä enemmän kohti kestävää toimintaa ja kiertotaloutta. Sitran uusi kiertotalouskäsikirja tarjoaa yrityksille konkreettista apua ja tukea kiertotalouden mukaisen liiketoiminnan kehittämiseen. 

Sitran ja Deloitten laatima käsikirja Kestävää kasvua kiertotalouden liiketoimintamalleista auttaa yrityksiä matkalla kohti kiertotaloutta. Vapaasti ladattava suomenkielinen käsikirja tarjoaa yrityksille alasta riippumatta konkreettisia työkaluja, käytännön esimerkkejä ja tukea kiertotalouden edistämiseen.

”Suomessa kiertotaloudessa ollaan menossa oikeaan suuntaan ja yritykset näkevät kiertotalouden jo merkittävänä mahdollisuutena. Monilla resurssit ovat kuitenkin rajalliset. Halusimme tarjota yrityksille konkreettista tukea ja apua kiertotalouden edistämiseen”, kertoo Sitran projektijohtaja Kari Herlevi.

Kiertotalous on mahdollisuus uuteen ajatteluun ja liiketoimintaan

Asiakkaat, työntekijät ja sijoittajat vaativat yrityksiltä entistä enemmän vastuullisuutta. Samalla ympäristönsuojeluun ja kiertotalouteen vaikuttava lainsäädäntö kehittyy nopeasti. Herlevi muistuttaa, että kiertotalous on ennen kaikkea mahdollisuus.

”Painetta kiertotalouden edistämiseen tulee monesta suunnasta. Nyt on erinomainen tilaisuus kehittää uudenlaista ajattelua ja uutta liiketoimintaa. Yrityksillä on suuri rooli kiertotaloudessa, sillä niillä on mahdollisuus tehdä innovaatioita ja sitä kautta muuttaa maailmaa”, Herlevi sanoo.

”Yrityksille kiertotalous on paitsi keino erottua kilpailijoistaan ja tuottaa lisäarvoa, se on myös kannattavaa liiketoimintaa. Edelläkävijäyritykset ovat ottaneet kiertotalouden vahvasti mukaan strategiaansa”, Herlevi jatkaa.

Viisi askelta kohti kiertotaloutta

Kiertotalouden käsikirja tarjoaa konkreettista apua ja käytännön esimerkkejä kaikenkokoisille yrityksille. Se soveltuu sekä kiertotalousmatkaansa vasta aloitteleville yrityksille että jo pidemmällä työssä oleville.

”Kiertotalouden tuomat liiketoimintahyödyt ovat selkeät, mutta käytännössä muutokseen liittyy aina haasteita. Käsikirja on suunniteltu auttamaan yrityksiä juuri näissä haasteissa. Se antaa yrityksille työkaluja miettiä teemoja omasta näkökulmastaan. On hyvä, että yritykset paitsi sopeutuvat kiertotalouteen, myös hyötyvät muutoksista”, Herlevi kertoo.

Käsikirjassa kiertotaloutta lähestytään viiden askeleen kautta. Askeleet ovat kiertotalouden merkityksen ymmärtäminen, kiertotalouden mahdollisuuksien tunnistaminen, kiertotalouden liiketoimintamallin määrittely, tarvittavien kyvykkyyksien tunnistaminen ja kiertotalousmuutoksen tekeminen todeksi. Kaikki viisi teemaa käsitellään käytännön työkalujen ja esimerkkien kautta, joita yritys voi soveltaa omaan toimintaansa.

”Käsikirjan työkalut auttavat reflektoimaan sitä, mitä eri kiertotalouden eri osa-alueet merkitsevät omalle yritykselle ja miten esimerkiksi palveluja tai liiketoimintakokeilua voi vahvistaa”, Herlevi sanoo

Kiertotalouskäsikirjaa hyödynnetään myös Syklin ja Laatukeskuksen Kiertotalousverkosto palveluna -kumppanuudessa. Sitra on lisäksi ollut mukana kehittämässä Laatukeskuksen kiertotalouslinssi-työkalua, jolla arvioidaan ja kehitetään organisaation vastuullisuuden ja kiertotalouden tasoa konkreettisten mittareiden avulla. EFQM julkaisi huhtikuun lopulla kiertotalouslinssin kansainväliseen käyttöön.

Esimerkit inspiroivat toimimaan

Sitra haluaa kirittää yrityksiä kohti kiertotaloutta jakamalla työkaluja ja inspiraatiota. Sitra on aiemmin laatinut playbook-käsikirjat kemianteollisuuden ja teknologiateollisuuden yrityksille yhdessä toimialajärjestöjen kanssa. Käsikirjojen lisäksi Sitra on julkaissut syksyllä 2021 uuden Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1 -listan, johon on koottu kiertotalouden edelläkävijöitä eri aloilta. Listaus antaa paitsi inspiraatiota, myös konkreettisia esimerkkejä yrityksistä, joissa kiertotalouden eteen on tehty onnistuneesti työtä.

”Konkreettiset esimerkit onnistumisesta toimivat inspiraationa myös kiertotalousmatkaansa aloitteleville yrityksille. Meillä on Suomessa hienoja esimerkkejä kiertotalouden edelläkävijäyrityksistä ja kasvutarinoista”, kertoo Herlevi.

Haetko tukea siirtymässä kohti kiertotaloutta ja entistä vastuullisempaa liiketoimintaa?

Tarjoamme tukea ja työkaluja kiertotalouden ja vastuullisuuden kehittämiseen.

Tutustu vastuullisuuspalveluihimme