Siirry sisältöön

Kestävyys, moninaisuus ja erilaisten tulosten seuranta nousevat vahvemmin osaksi EFQM-mallia

  • Johtaminen, Kilpailukyky
  • Julkaistu:

EFQM auttaa organisaatioita toiminnan kehittämisessä, johtamisessa, arvioinnissa ja parantamisessa. Nyt malli on uudistunut 2025-versioon. Asiantuntijamme Mira Kivistö nostaa uudistuksesta esiin kolme innostavaa näkökulmaa.

Organisaatioiden toiminnan kehittämiseen, johtamiseen, arviointiin ja parantamiseen vuonna alunperin 1992 suunnitellusta EFQM-mallista on juuri julkaistu viimeisin päivitetty versio.

EFQM-malli on kaikenlaisille organisaatioille sopiva loistava työkalu, jonka avulla osallistaa henkilöstö mukaan toiminnan kehittämiseen. Työkalun avulla ihmiset saadaan sitoutettua organisaation tarkoitukseen ja strategiaan. Vuoden 2025 uudistus sitoo työkaluun tämän hetken tärkeitä teemoja ja esimerkkejä kestävyyteen, johtamiseen, tasavertaiseen ja inklusiiviseen organisaatiokulttuuriin sekä tulosten seurantaan ja suorituskyvyn varmistamiseen liittyen.

Mallin on kehittänyt vuonna 1992 eurooppalainen European Foundation for Quality Management -järjestö. Excellence Finland on EFQM-järjestön virallinen partneri Suomessa. Tarjoamme mallin hyödyntämisen koulutusta sekä apua sisäisiin ja ulkoisiin toiminnan arviointeihin.

Kysyimme EFQM-asiantuntijaltamme Mira Kivistöltä, mihin hän kiinnitti huomiota uudistuneessa EFQM 2025-mallissa.

1) Toiminnan ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden varmistaminen

”Kestävyys korostuu uudessa mallissa voimakkaasti. Aiemmin kriteeristössä puhuttiin erinomaisista organisaatioista, nyt fokus on kestävissä organisaatioissa. Kestävyys pitää sisällään kolme eri osa-aluetta: taloudellisen, ekologisen ja sosiaalisen näkökulman. Uudistetussa EFQM-mallissa on aiempaa enemmän organisaation toimintaan sovellettavia esimerkkejä kestävyyden varmistamiseen kaikilla osa-alueilla.

Kestävä toiminta on omalta osaltaan nykypäivän työelämän ilmiöihin, kuten hybridityöhön ja tekoälyyn kiinnittymistä. Toiminnan kestävyyden kehittäminen vaatii muutosjohtamista. Johtamisella on EFQM-uudistuksessa oma, aktiivinen roolinsa. Hyvä johtaja mahdollistaa yksilöiden kehittymisen, varmistaa oikean suunnan ja tukee henkilöstön onnistumista omalla esimerkillään.”

2) Organisaatiokulttuurin vahvistaminen psykologisella turvallisuudella ja ihmisten osallisuuden varmistamisella

”Uudistettu EFQM-malli pitää sisällään uudenlaista termistöä. Malliin on nostettu vahvemmin mukaan tekoäly ja koneoppiminen, psykologinen turvallisuus sekä DEI (diversity, equity, inclusion) – suomeksi moninaisuus, tasavertaisuus ja inklusiivisuus.

Mielestäni organisaation kehittämisessä aivan keskeistä on psykologisen turvallisuuden luominen työpaikalle, monimuotoisuuden varmistaminen sekä monipuolisten mielipiteiden ja näkökulmien huomioiminen kaikessa toiminnassa.”

3) Lisätukea tulosten seurantaan sekä tulevaisuuden suorituskyvyn ennakointiin

”EFQM-mallissa organisaation toiminnan mittarit ja tulokset jaetaan strategisiin ja operatiivisiin tuloksiin. Strategisia tuloksia tarkastellaan strategisten aloitteiden ja suunnitelmien avulla ja niitä mitataan strategiassa määritellyillä mittareilla. Operatiivisia tuloksia taas seurataan vahvemmin organisaation päivittäisessä toiminnassa ja prosesseissa.

Tuloksia arvioidaan RADAR-taulukon avulla. RADAR-mallin diagnostiikkaa on selkeytetty uudistuksessa niin, että toiminnan syvällinen analysointi mittareiden ja tulosten kautta on aiempaa helpompaa.

Toiminnan kehittämisessä sopivien mittaristojen luominen on ensiarvoisen tärkeää. Taloudellisten mittareiden lisäksi tulisi seurata myös esimerkiksi sidosryhmien odotuksiin vastaamista, kuten sitä, kuinka pitkä aika asiakaspalautteisiin vastaamisessa menee tai kuinka suurta on henkilöstön vaihtuvuus. Organisaation transfromaatiokykyä mitataan taas esimerkiksi kehittämisprojektien ja innovaatioiden määrällä ja laadulla.

Uudistus pitää sisällään myös vinkkejä suorituskyvyn ennakointiin. Monipuolisella mittaristolla ja realistisella tavoiteasetannalla varmistetaan, että organisaatio on valmis kehittymään ja toimimaan menestyksekkäästi myös tulevaisuudessa.”

Tutustu EFQM-malliin ja muihin muutosjohtamisen palveluihimme.

EFQM 2025 tehopäivitys

Katso ajankohdat

Tutustu
EFQM-arvioijakoulutus

Katso ajankohdat

Tutustu
EFQM-muutosjohtajakoulutus

Ei tulevia koulutuksia

Tutustu

Kirjoittaja

Kouluttaja Mira Kivistö
Mira Kivistö

Senior Consultant