Siirry sisältöön

Kiertotalous kuuluu kaikille!

  • Vastuullisuus
  • Julkaistu:

Kiertotalous mielletään helposti vain kierrättämiseksi tai organisaatioiden tehtäväksi toimia vastuullisesti kestävän kehityksen mukaisesti. Kiertotalousajattelu on kuitenkin paljon laajempi asia ja kuuluu kaikille. Organisaatioiden lisäksi myös kuluttajilla on merkittävä rooli kiertotalousajattelun ja -toimien edistämisessä selvittämällä mm. mikä on tuotteiden kulkuprosessi raaka-aineista käyttöön. Tänä päivänä moni organisaatio ottaa jo huomioon raaka-aineiden alkuperän ja lopputuotteiden kierrätyksen, toimitusketjun vastuullisuuden sekä logistiikan toteutuksen ja tuo nämä kuluttajien tietoisuuteen.

Jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, miten kiertotalousajattelu maassamme etenee tukemalla organisaatioita, joissa on tuotanto- ja jakeluprosessissa otettu kiertotalous huomioon ja jotka toimivat hiilineutraalisti ja hyödyntävät raaka-aineet tehokkaasti ja miettivät tuotteiden käyttöiän pidentämisen ja/tai uudelleen käytön mahdollisuuksia. Yksittäiset kotitaloudet voivat näin ohjata organisaatioiden toimintaa. Kiertotalous ei ole vain hyvän tekemistä, vaan se on vastuullista ja kannattavaa liiketoimintaa.

Lähitulevaisuudessa vastuullisesti toimivat organisaatiot voivat hankkia EFQM Circular Economy -tunnustuksen ja/tai ISO Circular Economy -standardin osoituksena vastuullisesta kiertotalousmallin mukaisesta toiminnasta.

Näinä Black Fridayn ja Cyber Mondayn kaltaisina aikoina on kuluttajien hyvä yhdistää voimansa ja antaa viesti yrityksille vastuullisen kuluttamisen merkityksestä. Yhdessä kuluttajat ja julkinen sektori ovat hankinta- ja ostopäätöksillään asemassa, jolla voidaan vaikuttaa parempaan tulevaisuuteen. Ohjaamalla yritysten toimintaa varmistetaan maailman raaka-aineiden riittävyys ja voidaan pysäyttää tai ainakin hidastaa ilmaston lämpenemistä.