Siirry sisältöön

Kuuntelu on avain kestävään muutokseen

  • Muutosjohtaminen
  • Julkaistu:

Muutokset ovat osa organisaatioiden arkea, mutta kestävän muutoksen rakentaminen voi olla haastavaa. Muutokset jäävät helposti väliaikaisiksi ja lipsahdamme pian vanhoihin totuttuihin tapoihin, jolloin pitkäaikaiset hyödyt jäävät saavuttamatta. Kestävä muutos vaatii strategioiden ja toimintasuunnitelmien lisäksi aitoa ihmisten kuuntelemista.

Muutosjohtamisen asiantuntijat Janne Korpi ja Jere Talonen nostivat esiin kuuntelun tärkeyttä organisaation muutoksissa muutoskuuntelu -webinaarissamme. Seuraavat kolme näkökulmaa herättivät erityisesti kiinnostukseni.

Kuuntelu rakentaa pohjaa menestykselle

Kuulluksi ja nähdyksi tuleminen on yksi ihmisen perustarpeista, ja se ulottuu myös työelämään. Kun ihminen kokee tulevansa kuulluksi, se vahvistaa hänen motivaatiotaan ja sitoutumistaan organisaatioon. Tämä ei ole vain yksilön hyvinvoinnin, vaan myös organisaation menestyksen kannalta ratkaisevaa. Motivoitunut ja sitoutunut henkilöstö on organisaatiolle arvokas, ja vie asioita aidosti eteenpäin. Henkilöstön kuuntelu on siis elintärkeää organisaation tuottavuuden, suorituskyvyn ja kannattavuuden näkökulmasta.

Kestävä muutos rakentuu jatkuvalla kuuntelulla

Organisaation muutostilanteissa, kuten strategian uudistuksessa tai uusien toimintatapojen käyttöönotossa, kuulluksi tulemisen tarve korostuu entisestään. Muutokset voivat aiheuttaa työntekijöissä epävarmuutta ja vastarintaa, jos niihin ei pääse itse vaikuttamaan eikä niistä viestitä avoimesti.

Jatkuvalla kuuntelulla vahvistetaan henkilöstön muutoshalukkuutta. Kun työntekijät pääsevät kertomaan toiveitaan ja tarpeitaan, he sitoutuvat muutokseen ja kokevat sen merkitykselliseksi. Henkilöstön sitoutuminen ja motivoituminen edistää merkittävästi kestävän muutoksen rakentumista.

Kuuntelun tapoja on monia

Kuuntelua voi toteuttaa organisaatiossa monin eri tavoin. Henkilöstökyselyt ja anonyymit palauteboxit ovat erinomainen tapa kuunnella henkilöstön toiveita ja tarpeita, sillä niiden avulla saadaan monesti kerättyä rehellistä palautetta organisaation tilasta. Avoimet keskustelufoorumit tarjoavat oivan mahdollisuuden kuunnella henkilöstön ajatuksia ja ideoita, samoin kuin kahdenkeskiset keskusteluhetket esihenkilöiden ja työntekijöiden välillä.

Tekoälyavusteinen kuuntelu tarjoaa isoille organisaatioille tehokkaan tavan muutoskuuntelulle. Tekoälyn avulla saadaan kerättyä laajasti dataa tuhansilta työntekijöiltä, mikä luo erinomaisen pohja-analyysin muutoksen suunnittelulle. Tekoälyavusteisessa kuuntelussa kannattaa suosia räätälöityä tekoälyä generatiivisen tekoälyn sijaan, jotta voidaan varmistua, että siitä saatu tieto on luotettavaa. Aiheesta lisää Jannen ja Jeren webinaaritallenteessa, jonka pääset katsomaan materiaalipankistamme.

Vaikka tapoja on monia, niin olennaisinta kuuntelussa on kuitenkin se, miten tiedon vastaanottaa ja mitä sillä tekee. Esihenkilöiden ja johdon tulee siis ensisijaisesti miettiä, miten he hyödyntävät työntekijöiltä saatua tietoa arjessa. Henkilöstön tarpeita tulee edistää aktiivisesti, ja vaikka kaikkia toiveita ei voitaisi toteuttaa, niiden käsittelystä on viestittävä avoimesti.

Kestävä muutos rakentuu, kun työntekijät kokevat tulleensa kuulluiksi ja nähdyiksi. Kuuntelemalla henkilöstöä sekä käsittelemällä heiltä saatua tietoa organisaatio voi luoda muutoksista ei vain sujuvampia, vaan myös kestävämpiä. Kestävät muutokset parantavat organisaation kilpailukykyä ja tuovat lukuisia taloudellisia hyötyjä.

 

Kirjoittaja

Henna Lahtinen

Markkinointi- ja viestintäasiantuntija | Marketing and Communications Specialist

0400932509