Tutustu Laatukeskuksen jäsenosioon

Kirjaudu jäsenosioon muokataksesi tietoja tai ostaaksesi verkkokaupasta jäsenhinnalla.

laatumedia

laatumedia

| 11.2.

Swappie perustettiin nettihuijarin ansiosta – tai ainakin melkein

Kiertotalouden kehittäjät -sarja jatkuu helmikuussa Swappien tarinalla.

Parhaimmillaan huijauskin voi kääntyä positiiviseksi ja synnyttää kokonaan uutta liiketoimintaa. Swappien perustajat Sami Marttinen ja Jiri Heinonen huomasivat, että markkinoilla on kysyntää turvalliselle ja luotettavalle kanavalle, josta voi ostaa huolletun älypuhelimen. Samaa mieltä on moni muukin, sillä yhtiö on koronavuodesta huolimatta vahvassa nousukiidossa.

Verkossa tehtävä kauppa on tullut jäädäkseen. Erilaisissa ryhmissä on myös helppoa kierrättää kaikkea design-huonekaluista ruohonleikkuriin. Useimmat kaupat onnistuvat, mutta muunkinlaisia kokemuksia on. Sami Marttinen arvioi viitisen vuotta sitten myynnissä olleen älypuhelimen turvalliseksi sijoitukseksi. Myyjän tausta sekä tuotteen kuvat ja tiedot tuntuivat olevan kunnossa, etenkin kun kyseessä oli tutun tuttu pienestä kaupungista. Raha vaihtoi omistajaa, mutta puhelinta ei koskaan tullut. 

- Kuulin rikosilmoitusta tehdessä, että samat henkilöt syyllistyvät usein moniin vastaaviin huijauksiin.  Samalla selvisi, että kauppapaikoilla myydään varastettuja ja vesivahinkoisia laitteita. Saimme siitä Jirin kanssa idean tutkia markkinaa vähän tarkemmin. Halusimme löytää ratkaisun ongelmaan, Marttinen kertoo. 

Marttinen ja Heinonen saivat selville, että käytettyjä puhelimia myytiin jo, mutta kukaan ei ollut standardoinut toiminnallista laatua uutta puhelinta vastaavalle tasolle. Kaksikolle syntyi liikeidea ostaa, huoltaa ja myydä edelleen älypuhelimia oman verkkokaupan kautta. Ostajan turvaamisen lisäksi toiminta tukisi myös kestävää kehitystä, kun tuplaamalla puhelimen käyttöikä laitteen koko elinkaaren aikainen hiilijalanjälki saataisiin pienennettyä.

- Jalkauduimme ihan kirjaimellisesti kohderyhmien luo kauppakeskuksiin ja teimme siellä kyselytutkimusta. Saimme selville, että suurin osa haastatelluista olisi valmis ostamaan käytetyn puhelimen huollettuna, jos sen voisi tehdä luotettavan välittäjän kautta. Siitä se sitten lähti – päätimme alkaa muuttaa koko markkinaa, Marttinen kuvailee liiketoiminnan alkuvaiheita.

- Swappien toimintamalli syntyi alusta lähtien asiakkaiden tarpeiden pohjalta. Olemme koko ajan kysyneet ja kuunnelleet toiveita ja ehdotuksia. Siihen perustuu hyvä asiakaskokemus.

Huoltoteknologian laatu on yhtiölle prioriteetti ja jokainen uudelleen myytävä puhelin käy läpi 52 kohdan tarkastusprosessin. Sen avulla eliminoidaan myös mahdolliset varastetut laitteet.

Kiertotalous ja kansainvälistyminen

Perustajilla oli molemmilla yrittäjätaustaa jo ennen Swappieta. Kumpikaan ei kuitenkaan ollut mobiiliteknologian ammattilainen. Marttisen mukaan se ei ole ollut missään vaiheessa ongelma.

- Missiomme on ”Making refurbished electronics mainstream” eli se skaalaa pois uusien tuotteiden myynnin. Haluamme tehdä tuotteista parempia ja samalla toimintamme perustuu kiertotalouden kehittämiseen. 

- Menestykseen tarvitaan uteliaisuutta, halua oppia koko ajan lisää ja kykyä ottaa tietoa vastaan. Tiesimme alusta lähtien, että meidän ei yrittäjinä tarvitse itse tietää kaikkea kaikesta. Meillä on ollut onnea. Olemme löytäneet omien alojensa parhaita osaajia sekä työntekijöiksi että sijoittajiksi.

Swappien toiminta on laajentunut nopeasti ja yhtiö toimii jo yhdeksässä maassa. 

- Suomen jälkeen laajensimme toimintaa ensin Ruotsiin ja sitten Italiaan. Italia valikoitui siksi, että se on ehkä kaikkein vaikein Euroopan verkkokauppamarkkina. Onnistuaksemme maailmanvalloituksessa, meidän täytyy ensin osoittaa voittavamme kaikkein vaikeimmillakin Euroopan markkinoilla suurimpia kansainvälisiä toimijoita vastaan. Nyt toimimme myös Portugalissa, Irlannissa, Hollannissa, Tanskassa, Saksassa ja Norjassa. Tiimimme on hyvin kansainvälinen ja meillä on Swappiella töissä 47 eri kansallisuutta. 

Sitra ja Laatukeskus myönsivät Swappielle vuonna 2019 Kiertotalouden kunniamaininnan. Viime vuonna Pääomasijoittajat ry valitsi yhtiön Vuoden Kasvunrakentajaksi. Lisäksi he vastaanottivat tammikuussa Konsulttiyritys EY:n järjestämässä Entrepreneur of the Year -kilpailussa Vuoden Start-up-yrittäjä 2020 -palkinnon. 

- Totta kai kaikki tunnustukset tuntuvat hyviltä. Meillä on mielettömän hieno tiimi töissä. Palkinnot ja kiitos niistä kuuluvat kaikille, Marttinen painottaa.