Siirry sisältöön

Suomi tarvitsee laadukasta urheilujohtamista

  • Johtaminen, Kilpailukyky, Laadun kehittäminen, Yhteisö
  • Julkaistu:

Excellence Finland ja Olympiakomitea tarjoavat maksuttoman Sporttilinssi-työkalun tukemaan seurakehittämistä

Suomalaisella urheiluseuratoiminnalla on merkittävä vaikutus koko Suomen hyvinvointiin. Seuratoiminta koskettaa noin 1,8 miljoonaa eri ikäistä suomalaista. Jotta suomalaista urheilua ja liikuntaa ovat johtamassa maailman parhaat urheilu- ja seurajohtajat, seuratoimintaa on kehitettävä jatkuvasti. Monilla urheiluseuroilla resurssit oman toiminnan kehittämiseen ovat kuitenkin niukat.

Seurajohtamisen entistä ammattimaisemman kehittämisen mahdollistamiseksi Excellence Finland yhdessä Suomen Olympiakomitean kanssa on kehittänyt maksuttoman Sporttilinssi-työkalun tukemaan yhteiskunnallisesti tärkeää työtä. Lataa sporttilinssi käyttöön maksutta.

Sporttilinssi on opas kaikille urheiluseurojen kehittämisestä kiinnostuneille

Innostus Sporttilinssi-työkalun toteuttamiseen syttyi Olympiakomitean ja urheilun lajiliittojen valtakunnallisen seuratoiminnan laatuohjelman, Tähtiseura-ohjelman, kehitystyön yhteydessä.  Seurat tunnistivat tarpeen käytännön arjen työkalulle ja oppaalle, jota kuka tahansa voisi hyödyntää matalla kynnyksellä. Sporttilinssiin luotiin kriteeristö ja helppo pika-arviointi, joiden avulla urheiluseurat voivat arvioida toimintansa nykytilaa, vahvuuksiaan, kehityskohteitaan sekä kehittää toimintaansa kokonaisvaltaisesti.

Sporttilinssi on rakennettu kansainvälisen johtamisen ja kehittämisen viitekehyksen EFQM-mallin pohjalle. Se soveltuu niin yhdistys- kuin liiketoimintaperiaattein toimiville seuroille, ammattilaisseuroille ja vapaaehtoispohjalta toimiville, Olympiakomitean Tähtiseuraprosessin jo käyneille seuroille – ylipäänsä kaikille oman seuransa toiminnan johtamisesta ja kehittämisestä kiinnostuneille.

50 seurakehittäjää testasi Sporttilinssin – tulokset olivat upeat

Sporttilinssiä kokeiltiin ensimmäisen kerran vuonna 2021 Olympiakomitean kehittäjäkoulutuksessa, jossa mukana oli 52 urheiluseurojen kanssa toimivaa kehittäjää 19 urheilun lajiliitosta ja 7 liikunnan aluejärjestöstä.

Tulokset olivat upeat: 90 % osallistujista kertoi Sporttilinssin tarjonneen valtavasti apua omaan kehittämistyöhön. Sporttilinssi nähtiin hyödylliseksi toiminnan kehittämisen työkaluna seuroille, tukena erilaisille seurakehitysprosesseille, seuran johtamiseen ja kehittämiseen liittyviin teemoihin syvennyttäessä, toiminnan nykytilan arvioinnissa sekä seuran strategian luomisessa tai päivittämisessä.

Excellence Finland ja Suomen Olympiakomitea haluavat mahdollistaa Sporttilinssin hyödyntämisen valtakunnallisesti kaikille urheilun parissa toimiville kehittämistyöstä kiinnostuneille. Työkalu on maksutta ladattavissa kaikille seurakehittämisestä kiinnostuneille. Kehittämistyön tueksi ja Sporttilinssi-työkalun käytön tehostamiseksi tarjolla on myös kaksi kehittäjäkoulutusta keväällä 2024.

Kirjoittaja

viestintäjohtaja Katja Eskola
Katja Eskola

viestintäjohtaja | Director of Communications

+358 45 263 1613

Katja on Excellence Finlandin johtoryhmän jäsen, ja johtaa Excellence Finlandin viestintää ja markkinointia.