Siirry sisältöön

Excellence Finlandin verkostosta uusia ideoita laatutyöhön – Folkhälsanin toiminta kehittyy EFQM-mallin avulla

  • Johtaminen, Kilpailukyky
  • Julkaistu:

Folkhälsanin toimitusjohtaja Georg Henrik Wrede kertoo Folkhälsanin ja Excellence Finlandin jo lähes kaksi vuosikymmentä jatkuneesta yhteistyöstä. Pitkä yhteistyö on poikinut muun muassa EFQM-mallin ruotsinnoksen ja käsikirjasarjan Folkhälsanin toimintaan.

Folkhälsan on vuonna 1921 perustettu yleishyödyllinen sosiaali- ja terveysalan organisaatio, joka työllistää noin 1 300 henkilöä. Pitkä yhteistyö Excellence Finlandin ja Folkhälsanin välillä on jatkunut jo lähes 20 vuotta.

”Yhteistyömme entisen Laatukeskuksen kanssa alkoi jo vuonna 2003. Jäsenyyden myötä tutustuimme esimerkiksi EFQM-malliin, joka on ollut käytössä meillä jo lähes parikymmentä vuotta”, Folkhälsanin toimitusjohtaja Georg Henrik Wrede kertoo.

Folkhälsanin pitkäjänteinen laatutyö pohjautuu EFQM-malliin

Koko Folkhälsanin laatutyö pohjautuu EFQM-malliin. Malli toimii viitekehyksenä, joka tuo esiin syyn ja seurauksen välisiä yhteyksiä organisaatioiden johtamisessa. Folkhälsan on käyttänyt laatutyössään apuna myös muita sovelluksia, mutta EFQM-mallin uudistumisen myötä 2019 päätettiin palata takaisin EFQM-perustekemiseen. Wreden mukaan yhteistyöstä mielenkiintoista tekeekin jatkuva kehittyminen: EFQM-viitekehystä kehitetään jatkuvasti vastaamaan organisaatioiden muuttuviin tarpeisiin.

”Vaikka perusasiat pysyvät samoina, uudistetussa mallissa ote on vielä parempi. Olemme löytäneet siitä uutta intoa laatutyöhön”, Wrede sanoo.

Folkhälsanin toiminnoista esimerkiksi palvelutuotanto ja toisen asteen koulutus hyötyvät laatusertifioinnista.

Tutustu Suomen Laatuyhdistyksen jäsenyyteen ja liity mukaan jo tänään »

Käsikirjasarja käytännön esimerkki laatutyöstä

Toiminnan kehittämisestä esimerkkinä on Folkhälsanin laatima oma käsikirjasarja, jota päivitetään jatkuvasti.

”EFQM:n hyvät kysymykset ovat auttaneet käsikirjasarjan luomisessa. Ne ovat mustaa valkoisella siitä, miten prosesseja Folkhälsanilla ajatellaan”, Georg Henrik Wrede sanoo.

Käsikirjoista selviävät muun muassa käytännön työn rutiinit ja Folkhälsanin tapa tehdä töitä. Jokaisen käsikirjan rakenne on sama. Alussa on yksi yhteinen, yleinen osio, jossa kerrotaan koko konsernin arvomaailmasta, visiosta ja missiosta. Käytännön laatuasiat ovat aina toimialakohtaisia. Jokaiselle Folkhälsanin toimialalle, kuten lasten päivähoitotoiminnalle, vanhusten hoidolle ja keittiöön, on omat käsikirjansa.

”Käsikirjat auttavat uusia työntekijöitämme työhön perehtymisessä, ja edesauttavat henkilöstön sitoutumista ajatusmaailmaamme. Työntekijöillemme EFQM-malli konkretisoituu käsikirjoissamme. Ne muodostavat perustan työskentelyllemme. Uskon myös, että monet työntekijämme näkevät EFQM-mallin karttana ja kompassina, joka luo puitteet ja suuntaa liiketoiminnalle. EFQM luo rakenteen jatkuvalle parantamiselle”, Wrede sanoo.

Tutustu Suomen Laatuyhdistyksen jäsenyyteen ja liity mukaan jo tänään »

Folkhälsanin ansiosta EFQM on saatavilla myös ruotsiksi

Folkhälsan on ollut vahvasti mukana kääntämässä EFQM-mallia ruotsiksi. Ruotsinkielistä mallia ei ole aiemmin ollut käytössä Ruotsissakaan.

”Ennen uudet tuulet ovat tulleet Ruotsista Suomeen päin, mutta tässä asiassa me Suomessa voimme vuorostamme toimia pioneerina ja viedä käännöksen myös Ruotsiin”, Georg Henrik Wrede sanoo.

Verkostoista uusia ideoita laatutyöhön

Georg Henrik Wrede suosittelee Excellence Finlandin jäsenyyttä muillekin organisaatioille. ”Missään muualla ei olisi ollut mahdollista saada tällaisia verkostoja kuin Excellence Finlandin kautta”, Wrede toteaa.

Keskustelut laadusta erilaisten organisaatioiden kanssa ovat hedelmällisiä ja tuovat uusia, jopa yllättäviä ideoita laatutyöhön.

”EFQM-malli soveltuu hyvin erityyppisille ja -kokoisille organisaatioille. Koska Excellence Finland itsekin kehittää toimintaansa jatkuvasti, nyt voi olla hyvä hetki hypätä mukaan toimintaan”, Wrede suosittelee.

Kiinnostuitko jatkuvasta parantamisesta ja laatuyhteisön verkostosta?

Tutustu Suomen Laatuyhdistyksen jäsenyyteen ja liity mukaan jo tänään.

Tutustu jäsenyyteen