Tutustu Laatukeskuksen jäsenosioon

Kirjaudu jäsenosioon muokataksesi tietoja tai ostaaksesi verkkokaupasta jäsenhinnalla.

laatumedia

laatumedia

| 4.2.2022

Kiertotalous ja vastuullisuus ovat kestävän liiketoiminnan ytimessä – Laatukeskus tarjoaa monipuolisia ratkaisuja yrityksille

Kiertotalous ja vastuullisuus ovat osa kestävää kehitystä, jota yrityksiltä ja organisaatioilta odotetaan yhä enemmän. Laatukeskuksen vuoden 2021 jäsenkyselyn vastaajista 99 % pitää vastuullisuutta tärkeänä osana yrityksen laadukasta toimintaa. Lisäksi 73 % vastaajista pitää kiertotaloutta ja sen tuomia mahdollisuuksia ja haasteita oman organisaationsa kannalta merkittävinä. 

Laatukeskus auttaa kattavilla Kiertotalous ja Vastuullisuus -ratkaisuillaan suomalaisia yrityksiä ja organisaatioita kohti kiertotaloutta ja entistä vastuullisempaa liiketoimintaa. Valikoimaan kuuluvat Kiertotalousverkosto palveluna -kumppanuus, kiertotalouden ja vastuullisuuden konsultointi, kansainväliset EFQM-arviointi- ja analyysityökalut, ulkoiset arvioinnit, tunnustukset sekä erilaiset koulutukset. 

”Vastuullisen ajattelun ja kiertotalouden pitäisi olla yrityksissä strategian ytimessä. Tulevaisuuden menestyjät nojaavat toiminnassaan näihin”, sanoo Laatukeskuksen tuore liiketoimintajohtaja Kirsi Vuorinen

Kestävään kehitykseen intohimoisesti suhtautuva Vuorinen aloitti Laatukeskuksella vuoden 2022 alussa. Hänen vastuullaan on Laatukeskuksen uusi Kiertotalous & Vastuullisuus -tuoteperhe. 

Kiertotalousverkosto palveluna -kumppanuus auttaa yrityksiä tekemään kiertotaloudesta kilpailuedun

Kiertotalous & Vastuullisuus -tuoteperheen uusin ratkaisu on yhdessä SYKLIN kanssa kehitetty Kiertotalousverkosto palveluna (Circular Economy Network as a Service) -kumppanuusohjelma, joka käynnistyy alkuvuodesta 2022.

”Ohjelman tavoitteena on vahvistaa yritysten osaamista kiertotaloudessa ja viedä kiertotalous pysyvästi osaksi yritysten liiketoimintaa”, Vuorinen sanoo. 

Ohjelmaan kuuluu yrityksen liiketoiminnan nykytilanteen kartoittaminen Kiertotalouslinssi-työkalun avulla. Kartoituksen perusteella yritykselle asetetaan tavoitteita ja luodaan tiekartta, jonka pohjalta edetä. Yritys pääsee myös kasvattamaan osaamistaan monipuolisilla koulutuksilla ja verkostoitumaan muiden kiertotalouteen ja vastuullisuuteen vihkiytyneiden yritysten kanssa. Lisäksi yritys saa näkyvyyttä vastuullisuusviestintäänsä kumppanuusverkoston kautta. 

Räätälöidyt konsultointiratkaisut

Laatukeskus tarjoaa myös räätälöityjä konsultointiratkaisuja eri kokoisten organisaatioiden tarpeisiin vastuullisuuden ja kiertotalouden osalta. 

”Meillä on monipuolinen asiantuntija- ja kumppaniverkosto, joista valitsemme parhaan osaamisen aina kyseisen yrityksen tarpeisiin. Asiakkaiden tarpeiden mukaan haemme verkostoomme jatkuvasti myös uusia kumppaneita”, Vuorinen kertoo. 

Kiertotalouden ketterä analyysi ja EFQM-arviointityökalut

Yritys voi yhdessä Laatukeskuksen kanssa kartoittaa kiertotalouden ja vastuullisuuden nykytilannetta ja edistysaskelia. Tämä voidaan tehdä ketterällä mallilla kevyemmin tai kokonaisvaltaisesti kansainvälisiä EFQM (European Foundation for Quality Management) -arviointityökaluja hyödyntäen. 

”Kiertotalouden ketterässä analyysissa selvitämme organisaation kiertotalouden nykytilanteen, mahdollisuudet ja riskit. Työpajatyöskentelynä toteutettavan analyysin lopuksi organisaatio saa tiekartan, jonka pohjalta edetä. Olemme toteuttaneet kiertotalouden ketterän analyysin esimerkiksi Ponsselle, joka oli hyvin tyytyväinen tuloksiin”, Vuorinen kertoo. 

EFQM-arviointityökaluihin kuuluu tällä hetkellä kolme erilaista linssiä: Kiertotalous-linssi, Kestävä Kehitys -linssi ja Hiilineutraalius-linssi.

”EFQM-linssien avulla organisaatio saa toiminnastaan tilannekuvan ja näkee myös sen, missä mennään suhteessa muihin yrityksiin. EFQM:n työkaluja ovat hyödyntäneet monet kansainväliset yritykset hyvin tuloksin”, Vuorinen kertoo. 

Ulkoiset arvioinnit ja Kiertotalouspalkinto

Valikoimaan kuuluvat myös kattavat ulkoiset arvioinnit, joilla tehdään näkyväksi organisaation edistys vastuullisuudessa ja kiertotaloudessa. Tavoitteena on organisaation kilpailukyvyn ja toiminnan parantaminen. Viime syksynä Laatukeskuksen ulkoiseen arviointiin osallistuivat esimerkiksi Metsähallitus, Accenture ja Metsä Board. 

Kattavan ulkoisen arvioinnin perusteella Laatukeskus jakaa vuosittain Suomen Kiertotalouspalkinnon. 

Kasvata osaamista koulutusten avulla 

Koulutukset ovat hyvä tapa varmistaa organisaation osaaminen kiertotalous ja vastuullisuusasioissa. Laatukeskuksen Kiertotalousliiketoiminnan johtaminen ja arviointi -koulutus tarjoaa hyvät perustiedot kiertotalouden maailmaan. 

Seuraava koulutus käynnistyy maaliskuussa ja mukaan mahtuu vielä. Tutustu koulutukseen ja hae mukaan!

Kiinnostuitko kiertotalous- ja vastuullisuuspalveluistamme? Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Kirsi Vuorinen
Liiketoimintajohtaja
kirsi.vuorinen@laatukeskus.fi
puh. 040 545 5688