Siirry sisältöön

Palkittu AGCO Power on edelläkävijä tuottavuuden parantamisessa

  • Vieraskynä
  • Julkaistu:

Tuottavuus ei synny pelkällä kovalla tekemisellä. Se syntyy innovoimalla ja investoimalla. Tällä hetkellä tilanteemme Suomessa on, että tuottavuus – toisin sanoen korkealaatuinen aikaansaaminen – on jäänyt vuosia jälkeen verrokki- ja kilpailijamaistamme.

Nyt luemme otsikoista koko ajan työvoimapulasta. Jos – ja kun – tekeviä, hyviä henkilöitä ei ole saatavilla, aikaansaamisen keskeinen tekijä on tuottavuuden nostaminen.

AGCO Powerilla tuottavuutta parannetaan uusilla teknologioilla ja työn sujuvoittamisella

AGCO Power on edistyksellinen esimerkki robotiikan, automaatioiden ja huipputeknologian hyödyntämisestä tuotanto- ja kokoonpanoympäristössä. Yritykselle myönnettiin syyskuussa valtakunnallinen Vuoden teollisuusteko -palkinto, joka jaettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

AGCO Powerissa tuottavuutta mitataan tarkasti, jopa vuorokausitasolla. Yrityksen tavoitteena on vuosittainen kuuden prosentin parannus tuntituottavuudessa ja tavoitteeseen on päästy viime vuosien aikana kiitettävästi. Yritys on panostanut henkilöstöön, ergonomiaan, työn sujuvuuteen, automatiikkaan, innovaatioihin, moderniin teknologiaan. Näillä kaikilla on ollut oma osansa kokonaisuudessa.

Henkilöstö tuottavuuden takana

Tuottavuuden tekee käytännössä yrityksen henkilöstö. Ei ole siis ollenkaan liioiteltua sanoa, että henkilöstön hyvinvointi on merkittävä, jopa merkittävin, tuottavuuteen vaikuttava yksittäinen tekijä. Viihtyvyyteen ja työn sujuvuuteen AGCO Powerilla onkin kiinnitetty paljon huomiota. Työn tekemistä on ajateltu aidosti ihmislähtöisesti ja huomio on kiinnitetty moneen arkiseenkin yksityiskohtaan: työpisteiden ergonomiaan, äänimaailmaan, valaistukseen, tärinään, jopa erilaisten liimojen vähentämiseen.

Osaamisen lisääminen tiimiytymisen avulla puolestaan mahdollistaa joustavuuden heidän toiminnassaan sekä sen, että tuottavuus pysyy koko ajan korkealla tasolla – myös kysynnän vaihteluissa.

Kokoonpanolinjalla heidän työnsä sujuvuutta helpottavat muun muassa automaatiot ja moderni teknologia, joiden käyttöönotossa AGCO Powerin Nokian Linnavuoren tehtaan voidaan sanoa olevan edelläkävijä tässä mittakaavassa. Uusista teknologioista kiehtova esimerkki ovat kokoonpanolinjalla käytettävät hybridirobottisolut. Näissä ihminen ja robotti työskentelevät vuorovedoin, ikään kuin täydentäen toinen toistaan.

Suomen Konepajainsinööriyhdistys SKIY haluaa vaalia suomalaisten konepajojen ja oppilaitosten vuoropuhelua jatkuvassa tuottavuuden parantamisessa. Ensimmäinen tuottavuuteen kohdistuva webinaarisarja pidetään 19.10.2012 klo 14-16. Tavoitteena on tuoda esille merkittäviä konkreettisia läpimurtoja tuottavuuden, kannattavan ja kestävän kasvun tekemisessä.

Kai Mäenpää
SKIY:n johtokunnan puheenjohtaja

Lisätietoja:

Kai Mäenpää, SKIY:n johtokunnan puheenjohtaja, kai.maenpaa@leanthinking.fi
AGCO Power: Valmistuspäällikkö Ville Yli-Jama, ville.yli-jama@agcocorp.com