Siirry sisältöön

FinVector kouluttaa kaikki työntekijänsä ihmislähtöisen leanin perusteisiin

  • Laadun kehittäminen
  • Kesto: 12 kk
  • Vuosi: 2023

Kuopiolainen biolääketieteen yritys FinVector kouluttaa koko henkilöstönsä lean-ajattelun maailmaan. Tiukasti kontrolloidullakin alalla toimintatapojen kehittäminen lähtee aina ihmisistä, sanoo Operational Excellence Managerina työskentelevä Anu Mäkinen.

“Numerot paranevat, kun saadaan ihmiset mukaan. Se on win-win-tilanne sekä FinVectorille yrityksenä että sen ihmisille.” 

Vuonna 2023 kuopiolainen biolääketieteen yritys FinVector aloitti koko organisaatiota koskevan lean-kehityspolun, jonka tavoitteena on kouluttaa ihmislähtöisen leanin perusteisiin kaikki FinVectorin noin 500 työntekijää. Työtä riittää tuleviksikin vuosiksi, sillä puolen päivän koulutuksia järjestetään noin kahdeksan vuodessa ja niissä on mukana kerrallaan 15 työntekijää. 

“Strategiamme kehitystyöhön on lean-ajattelun vieminen hiljalleen koko organisaatioon. Emme etsi pikavoittoja vaan laaja-alaista ja pysyvää muutosta”, linjaa kehitystyöstä vastaava Operational Excellence Manager Anu Mäkinen 

FinVectorin tarina alkoi 30 vuotta sitten tuotekehitysyhtiönä. Nykyään FinVector valmistaa viruspohjaisia geeniterapialääkkeitä pinnalisen virtsarakon syövän hoitoon. Nopea kasvuvauhti ja liiketoiminnan muutos ovat tuoneet mukanaan tarpeen kehittyä.  

“Koulutuksissa keskitymme prosessien laadun kehittämiseen, toiminnan tehostamiseen ja osaamisen levittämiseen läpi organisaation”, Mäkinen sanoo.  

Omistajuutta työn kehittämiseen 

Mäkinen kertoo, että FinVector halusi kehitystyöhön pitkäaikaisen kumppanin, joka sitoutuu työhön ja oppii yhteistyön aikana tuntemaan yrityksen liiketoiminnan, kulttuurin ja henkilöstön. Tästä alkoi Excellence Finlandin ja FinVectorin yhteistyö.

Excellence Finlandin verkostokumppani, lean-kouluttaja Jalmari Eklund, on FinVectorilla odotettu ja pidetty vieras. 

“Olemme jo nyt nähneet, kuinka sana ja opit koulutuksista kiirivät henkilöstössä. Ilmoittautumiset menevät nopeasti umpeen ja ihmiset ovat olleet harmissaan, kun eivät vielä ole päässeet koulutukseen”, Mäkinen kertoo.  

Vaikka projekti on vielä alussa, oppeja on viety jo käytäntöön. Puolen päivän mittaisten lean-koulutusten lisäksi FinVectorilla on koulutettu asiantuntijoita ja johtajia koko päivän Lean Six Sigma Champion -koulutuksessa. 

“Siitä saimme palautetta, että paras koulutus ikinä”, Mäkinen kertoo.   

“Numerot paranevat, kun saadaan ihmiset mukaan” 

Koulutukset ovat Anu Mäkisen mukaan auttaneet henkilöstöä ymmärtämään, että omaan työhön voi vaikuttaa itse – ei tarvitse odottaa, että johto sanelee tulevaisuuden askelmerkit.  

FinVectorin toimiala, lääketeollisuus, asettaa omat ohjenuoransa prosessien muuttamiseen. Mäkinen muistuttaa, että tiukasti kontrolloidullakin alalla toimintatapojen kehittäminen lähtee aina ihmisistä.  

Ihmislähtöinen lean sopii Mäkisen mukaan FinVectorille kuin “nenä päähän” ja se on henkilöstön keskuudessa koettu houkuttelevaksi näkökulmaksi. FinVectorin arvoissakin sanotaan: People come first.  

“Leaniä voidaan ajatella myös erilaisena settinä teknisiä työkaluja, mutta meille tärkeintä on ihminen kaiken keskellä”, Mäkinen sanoo.  

Kaupallisena toimijana FinVectorille on tietysti tärkeää tulosten seuraaminen myös numeroiden kautta. Lean-kehityspolulle ei kuitenkaan ole asetettu numeerisia tulostavoitteita.  

“Numerot paranevat, kun saadaan ihmiset mukaan. Se on win-win-tilanne sekä FinVectorille yrityksenä että sen ihmisille.” 

Ihmislähtöinen lean: oppimisen johtamisen aamupäivä
Tutustu
Ihmislähtöisen lean-johtamisen koulutus
Tutustu
Lean Six Sigma Yellow Belt -koulutus
Tutustu

Ota yhteyttä

Elise Kuorikoski

myyntipäällikkö | Sales Manager

+358 44 493 6450

Varaa tapaaminen