Kaikki vuoden 2025 koulutukset -25 %! Päättäville jäsenille 10 % lisäalennus! Alennus lasketaan kassalla. Katso ehdot
Lean-opeilla tehokkuutta musiikkiteknologian tuotantoon: keskeneräisen työn määrä väheni 70 prosenttia
Excellence Finland toteutti musiikkiteknologiayritys Neural DSP:lle Lean Six Sigma Yellow Belt -koulutuksen, jonka yhteistyön hedelmät kantoivat pitkälle. Lean-ajattelu oli monelle kansainvälisessä tuotantotiimissä uutta ja oivalluttavaa.
Neural DSP on helsinkiläinen musiikkiteknologia-alan yritys. Se valmistaa erityisesti kitaristeille ja basisteille suunniteltua Quad Cortex -äänenkäsittelylaitetta. Yritys on perustettu vuonna 2018 ja se on kasvanut olemassaolonsa aikana nopeasti 10 henkilön tiimistä sadan asiantuntijan organisaatioksi.
Keskeneräisen työn määrä väheni koulutuksen oppien myötä noin 70 prosenttia.
Keväällä 2024 Excellence Finland koulutti Neural DSP:n tuotantotiimin asiantuntijoita lean-ajattelun pariin Lean Six Sigma Yellow Belt -koulutuksella. Koulutuksessa yhdistyivät sekä lean-filosofia että Six Sigman tärkeimmät opit.
“Tuote on erittäin menestyvä ja kasvu on kovaa. Tuotantolinjan prosessit ja tuotannon kehitystyö haluttiin käydä porukalla läpi alusta loppuun ja siihen kaipasimme ulkopuolista kouluttajaa”, kertoo Neural DSP:n tuotantojohtaja Mikko Heinonen.
Tuotantotiimi on kansainvälinen ja sen työkieli on englanti. Neural DSP valitsi lean-koulutukseen kumppanikseen Excellence Finlandin, joka pystyi tarjoamaan ainoana toimijana koulutusta myös englanniksi.
5S-järjestelmä käyttöön tuotantolinjalle
Tuotanto sijaitsee Helsingin Vallilassa. Quad Cortexia valmistetaan käsityönä noin 30 työntekijän tiimissä. Ennen koulutusta tuotantolinjalle saattoi kertyä runsaastikin keskeneräistä työtä, jolloin läpimenoajat pitenivät.
“Koulutuksen aikana tiimi tutustui muun muassa leaniin pohjautuvan 5S-menetelmään. Sen käyttöönotto on parantanut sekä järjestystä linjastolla että tehostanut työvaiheiden virtausta. Keskeneräisen työn määrä väheni koulutuksen oppien myötä noin 70 prosenttia”, Heinonen sanoo.
Moni osallistuja huomasi, että leanin toteuttaminen omassa työssä on paljon intuitiivisempaa ja helpompaa kuin he olivat aluksi luulleet. Heinosen mukaan Excellence Finlandin kahden työpäivän pituista koulutusta pidettiinkin kautta linjan tärkeänä ja onnistuneena.
“Tuli myös sellaista palautetta, että nyt ymmärrän, mistä puhutaan, kun puhutaan leanista. Nyt puhumme leanin suhteen koko tiimin kanssa samaa kieltä.”
Kansainvälinen, nuori ja joustava tiimi oppii nopeasti
Neural DSP:n tuotantotiimi on Heinosen mukaan nuori ja joustava. Nämä ominaisuudet tekevät kehitystyöstä ja uuden oppimisesta nopeaa. Tuotannon työvaiheisiin pureutumisen lisäksi koulutuksessa syntyi myös kehitysideoita tuotantoon.
“Tiimistä tulee päteviä ideoita, kun antaa tiimiläisten tehdä itse – sen sijaan, että yrittäisin keksiä kaiken omassa päässäni”, Heinonen avaa ajatuksiaan johtajana.
98 prosenttia Neural DSP:n tuotannosta menee kansainvälisille markkinoille. Yrityksen perustajat ovat ammattimuusikoita, ja Quad Cortex on käytössä maailmanluokan artisteilla ympäri maapalloa. Laite on käytännössä yhtä aikaa efektiprosessori ja vahvistin ja se on suunniteltu erityisesti loppukäyttäjää ajatellen.
“Joka ikinen kitaristi haluaa meidän laitteen. Suomessa esimerkiksi Ville Valolla, Stratovariuksella ja Marzi Nymanilla on Quad Cortex käytössään. Maailmalla esimerkiksi Coldplaylla ja Lady Gagalla”, Heinonen kertoo.
Quad Cortexin taika ei synny pelkästään tuotannon hyppysissä, vaan organisaatiosta löytyy muun muassa tekoälytutkijoita ja signaalinkäsittelijöitä. Vaikka tällä kertaa leanin saloihin koulutettiin tuotanto, Heinonen näkee hyötyjä myös koko organisaation lean-osaamisen kehittämisessä.
“Yksityiskohtaista osaamista on substanssin puolesta hankalampaa kouluttaa, mutta työtapojen ja laadun näkökulmaa on hyvä viedä esimerkin kautta koko organisaatioon.”
Katso ajankohdat