Siirry sisältöön

Vastuullinen toiminta vaatii yhteispeliä

  • Kilpailukyky, Vastuullisuus
  • Julkaistu:

Keskustelu erään suuren suomalaisyrityksen laatujohtajan kanssa herätti ajatuksen: meidän on uudistettava käsityksemme vastuullisuuden ja laadun johtamisesta.

Ylläpidämme edelleen Suomessa käytänteitä, joissa vastuullisuutta ja laatua johdetaan siiloissa. Toimitusjohtajat näyttävät odottavan vastuullisuusasiantuntijoiltaan ihmetekoja. Yksi ihminen vastaa koko yrityksen vastuullisuuden kehittämisestä, eikä tukea tekemiselle ydinliiketoiminnoista tipu. Samaan aikaan kuvittelemme, että hyvä laatujärjestelmä hoitaa myös organisaation vastuullisuuden kuntoon. Vastuullisuuden ja laadun raportointiinkin on monessa yrityksessä omat erilliset järjestelmänsä. Kuulostaako tutulta?

Vastuullisuus on elinympäristömme kannalta liian tärkeä asia sysättäväksi vain yhden henkilön harteille. Vastuullisuus läpileikkaa (tai sen pitäisi läpileikata) lähes kaiken yritysten toiminnassa. Se ei ole ydinliiketoiminnasta irrallinen asia, joka ulkoistetaan vastuullisuusasiantuntijalle, vaan siitä on tehtävä keskeinen osa yrityksen tapaa toimia. Vastuullisen toiminnan pohjaksi ei myöskään enää riitä, että yritys noudattaa lakia. Euroopan Unionin kestävyysraportointidirektiivi astuu voimaan ensi vuoden alusta tuoden mukanaan roimasti tiukempia raportointivaatimuksia lukuisten yritysten arkeen. Tarkempi raportointi tarkoittaa myös enemmän ydinliiketoiminnan kannalta merkittäviä tekoja. Asiakkaat, sijoittajat, kumppanit ja muut sidosryhmät odottavat toiminnalta läpinäkyvyyttä ja eettisyyttä. Jos mielii olla kilpailukykyinen myös tulevaisuudessa, on otettava asia tosissaan.

Laatua ja vastuullisuutta yhdistää se, että niistä kumpikin syntyy vain yhdessä tehden. Vastuullisuusajattelun kehittyessä myös laatujärjestelmien pitäisi kehittyä. Laatuasiantuntijoiden on opittava tekemään tiiviimpää yhteistyötä vastuullisuusammattilaisten kanssa. On opittava ymmärtämään, millaisin keinoin ympäristövaikutukset tai sosiaalinen vastuu tuodaan kiinteäksi osaksi laatutyötä. Tulevaisuuden kestävät ja kilpailukykyiset yritykset syntyvät, kun laatu ja vastuullisuus paiskaavat kättä.

Vastuullisuudesta ja laadusta on ensi vuonna jäsenillemme luvassa rutkasti paikkoja keskusteluun ja yhdessä oppimiseen. Millaisin vastuullisuusteoin teillä lähdetään uuteen vuoteen?

Kirjoittaja

Juha Ylä-Autio

toimitusjohtaja | Chief Executive Officer

+358 40 752 3312

Juha luotsaa toimintaamme ja on kontaktimme jäseniin, asiakkaisiimme ja kansainvälisiin kumppaneihin.