Siirry sisältöön

Yrityksen vastuullisuus mitataan viime kädessä tilanteissa, joita kukaan ei näe

  • Vastuullisuus
  • Julkaistu:

Kuva: Sakari Röyskö

Positiivista on, että olemme juuri nyt avaamassa yhteiskuntaamme melkein 1,5 vuoden pandemia-ajan jälkeen. Kaikkialla puhutaan etätyösuositusten päättymisestä, mitä siitä seuraa organisaatioille, tuleeko meille joku hybridimalli?

Niina Ratsula on toinen tämän vuoden marraskuun Laatupäivän keynote-puhujista. Hän on vastuullisen liiketoiminnan konsultointiin erikoistuneen Code of Conduct Companyn perustaja. Työssään Ratsula auttaa yrityksiä vastuullisen johtamisen kehittämisessä ja hyvän hallinnon rakentamisessa. Kauppatieteiden tohtoriksi väitellyt Ratsula on lisäksi perustanut kollegansa kanssa Nordic Business Ethics -aloitteen.

Laatupäivässä Ratsula pitää puheenvuoron otsikolla ”Vastuullisuus on sitä, mitä ajattelemme ja mihin uskomme”. Puheenvuorossaan hän tuo näkökulmia vastuulliseen johtamiseen ja siihen, miten oman ajattelun ja päätöksenteon vastuullisuuden ja eettisyyden voi varmistaa. Vastuullista johtamista tullaan tarkastelemaan monesta eri näkökulmasta niin sidosryhmien odotuksista kuin itsensä johtamisesta.

”Vastuullisuutta ei tule tehdä vain maineen vuoksi, eikä se ole aina vain kivaa ja palkitsevaa. Viime kädessä vastuullisuus mitataan yksittäisten arvovalintojen kautta tilanteissa, joissa vaakalaudalla saattaa olla myös paljon menetettävää”, Ratsula kertoo.

Vastuullisuuden kaksi puolta

Vuonna 2020 kauppatieteiden tohtoriksi väitellyt Ratsula erottaa vastuullisesta johtamisesta kaksi erilaista kontekstia: virallisen ja epävirallisen. Virallinen konteksti pitää sisällään esimerkiksi yrityksen vastuullisuusohjelmat, kirjalliset ohjeet, eettiset periaatteet ja kaiken, mitä organisaatio tietoisesti viestii ulospäin. Tätä osuutta yritykset voivat hallita.

”Usein vastuullisuutta mietitään sidosryhmien odotusten ja hyvän maineen ylläpitämisen kautta. Vastuullisia tekoja ei kuitenkaan pitäisi tehdä ensisijaisesti maineen vuoksi, vaan siksi, että takana on joku syvällisempi tarkoitus. Hyvä maine on seurausta hyvistä ja vastuullisista teoista”, Ratsula sanoo.

Vastuullisen johtamisen epävirallinen konteksti luodaan silloin, kun kukaan ei ole näkemässä. Se muodostuu organisaation todellisesta arjesta, jota luodaan osin tietoisesti, osin tiedostamatta.

”Vastuullinen johtaminen on epäonnistunut, jos työntekijöiden kokemus organisaatiosta ja sen arvoista on täysin erilainen kuin organisaation virallinen viesti. Tämä kokemus tulee työntekijöille ainakin osittain rivien välistä. Vaikka ulospäin puhuttaisiin kauniita, voi epäformaali konteksti yrityksessä olla todella suorituspainotteinen ja taloudelliseen menestykseen pyrkivä”, hän jatkaa.

Vastuullisuus on kilpailuvaltti

Nykypäivänä vastuullisuuden vaatimus tulee paitsi lainsäädännöstä, myös sidosryhmiltä. Ulkoisilla paineilla on Ratsulan mukaan suurempi painoarvo, sillä vastuullisuus on noussut yhdeksi oleellisimmista kilpailuvalteista tänä päivänä.

”On hienoa, että työntekijät ja kuluttajat ovat nykyään niin valveutuneita. He etsivät organisaatioita, jotka pystyvät osoittamaan sen, että ne toimivat vastuullisesti ja elävät arvojensa mukaisesti. Samalla on tietynlainen kirous, että jokainen organisaatio on tajunnut tämän. Silloin saatetaan tehdä asioita vain, jotta pysyttäisiin mukana”, sanoo Ratsula.

Vastuullinen johtaminen on yhteydessä myös kannattavuuteen. Huono yrityskulttuuri, asioiden maton alle lakaiseminen ja työntekijöiden eettinen stressi maksavat yrityksille, jolloin kustannukset vastuuttomuudesta voivat olla isot.

”Uskon, että ihminen, joka ei joudu omassa työssään tekemään kompromisseja omien arvojensa suhteen tai joudu potemaan eettistä stressiä, on paljon tuottavampi resurssi kuin sellainen ihminen, joka joutuu näin toimimaan”, Ratsula toteaa.

”Toivon, että Laatupäivän puheenvuoroni saa kuulijat miettimään omia ajatusmallejaan. Vastuullisessa johtamisessa on kuitenkin kyse juuri yksilön ajatuksista”, hän jatkaa.

Ratsulan keynote-puheenvuoroa pääset kuuntelemaan ilmoittautumalla 11.11.2021 järjestettävään Laatupäivään.

Kiinnostuitko Laatupäivästä?

Jokavuotisessa Laatupäivässä kuulet kokeneilta asiantuntijoilta uutta ja ajankohtaista tietoa laadun parista.

Tutustu Laatupäivään