Siirry sisältöön

Kaikki vuoden 2025 koulutukset -25 %! Päättäville jäsenille 10 % lisäalennus! Alennus lasketaan kassalla. Katso ehdot

Hyvä hallinto ja vastuullisuus

  • Asiantuntijablogi, Vastuullisuus, Yhteisö
  • Julkaistu:

Globaalin talouden pelisäännöt näkyvät suoraan kaikkien yritysten liiketoiminnalle asetta-missa haasteissa ja vaatimuksissa. Vastuullisuus ei ole enää Soft-law´ta vaan osa kaikkien yritysten säänneltyä arkipäivää, koosta riippumatta.

Monen muunkin vastaavan EU-oikeuden osa-alueen, kuten tietosuojan ja rahanpesu-sääntelyn osalta, vastuullisuusregulaatio rakentuu vaatimukselle yrityksen prosessien todentamisesta, seurannasta ja raportoinnista. Kyse on käytännössä sääntelyn sisään rakennetusta oikeudellisen laatujärjestelmän vaatimuksesta.

Vastuullisuusvaatimusten täyttämisessä hyvän hallinnon merkitys korostuu yritysten johdon vastuun arvioinnissa. Kestävyysraportoinnissa hallintotapa (GOV) kattaa hallintoprosessit, valvontatoimet ja menettelyt, joita käytetään vaikutusten, sekä riskien ja mahdollisuuksien seurannan.

Raportointidirektiivin täytäntöönpano

Osana yritysten kestävyysraportointia koskevan Euroopan unionin direktiivin täytäntöön-panoa vuoden 2023 lopussa tehtiin muutoksia mm. kirjanpitolakiin, tilintarkastuslakiin ja osakeyhtiölakiin. Vaikka säännöksiä sovelletaan suoraan vain pörssiyhtiöihin ja ns. yleisen edun kannalta merkittäviin yhteisöihin, vaatimukset koskevat välillisesti kaikkia näiden toimijoiden toimitus- ja arvoketjuun kuuluvia yrityksiä, koosta riippumatta.

Joulukuussa 2023 voimaan tulleen osakeyhtiölain muutosten perusteella (6:16 a §) hallituksen vastuulla on taloudellinen raportointi ja tarkastus, kirjanpitolain kestävyysseikkoja koskeva raportointi (kestävyysraportointi) ja tilintarkastuslaissa tarkoitettu varmentaminen (kestävyysraportointivarmentaminen). Osakeyhtiön hallituksen vastuulla on erityisesti seurata ja arvioida yhtiön raportointijärjestelmää, yhtiön sisäisen valvonnan ja tarkastuksen sekä riskienhallintajärjestelmien tehokkuutta.

Kyse on samasta periaatteesta, joka oli kirjattuna jo aiemmin osakeyhtiölain 6:2.1 §:ään; Osakeyhtiön hallituksen tulee huolehtia yhtiön hallinnon asianmukaisesta järjestämisestä. Tämä edellyttää yhtiön prosessien mallintamista yhtiön liiketoiminnan vastuullisuuden ja vaatimustenmukaisuuden varmistamiseksi laatujärjestelmällä, joka mahdollistaa yrityksen hyvän hallinnon toteuttamisen – prosessien arvioinnin, todentamisen, seurannan ja raportoinnin.

Kestävyysraportoinnin yhdenmukaistaminen

Raportointidirektiivi velvoittaa komission antamaan asetuksina standardit kestävyysraportoinnin yhdenmukaistamiseksi (raportointistandardit). Artiklassa määritellään ympäristölliset, sosiaaliset ja yrityshallinnolliset (governance) seikat, jotka tulee ottaa huomioon näiden standardien laadinnassa. Komission pk-yritysten apupakettia koskevassa tiedonannossa 535/ 12.9.2023 komissio on ilmaissut aikovansa

  • varmistaa, että pk-yrityksillä on yksinkertainen ja standardoitu kehys ympäristö-, yhteiskunta- ja hallintotapariskeistä raportoimiseksi
  • varmistaa, että vapaaehtoiset standardit toimitetaan nopeasti listaamattomille pk-yrityksille.
  • kannustaa rahoituslaitoksia laatimaan standardi tai määritelmä pk-yrityksille myönnettäville vihreille lainoille

Luonnos vapaaehtoisesta ESRS-standardista listaamattomille pk-yrityksille (VSME) oli kommenteilla toukokuuhun 2024 saakka. Tämä vapaaehtoinen standardi sisältää suhteutettuja raportointivaatimuksia ympäristöasioista, sosiaalisista kysymyksistä ja liiketoiminnan eettisyydestä. Pk-standardin valmistuminen antaa todennäköisesti odottaa pidempään komission tavoitteesta huolimatta. Tällöin on vaarana, että kaikkiin yrityksiin aletaan soveltaa samoja sääntöjä.

Kiistatonta on, että uudenlainen raportointi on merkittävä haaste yrityksille. Kerättävien ja käsiteltävien tietojen monipuolisuus ja monimutkaisuus edellyttävät uutta osaamista. Niin ikään yritysten on hankittava tai kehitettävä uusia tietoteknisiä järjestelmiä kestävyysdatan keräämiseen ja hallintaan. Kustannuksia kertyy alkuvaiheessa raportoinnin edellyttämistä investoinneista ja jatkossa säännönmukaisia kustannuksia kullakin raportointijaksolla. Haasteet luovat kuitenkin uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Olosuhteet pakottavat uusiin innovaatioihin ja ongelmanratkaisuihin teknologiaa ja tekoälyä hyödyntämällä dataintensiivisen asiakokonaisuuden, hyvän hallinnon ja due diligence -prosessien ratkaisemiseksi.

Verkostotapahtuma
Kahvitunti: Tunnistatko viherväittämän, oletko valmistautunut direktiiviin? 24.10.2024
Tutustu
Verkostotapahtuma
Kestävän toimitusketjun rakentaminen 3.12.2024
Tutustu

Kirjoittaja

Marja-Liisa Järvinen

Toimitusjohtaja & Asianajaja