Siirry sisältöön

Metsä Spring ja Peikko Group voittivat vuoden 2021 Quality Innovation Award -palkinnot

  • Uutiset, Yhteisö
  • Julkaistu:

Vuosittaisessa Laatupäivässä palkittiin Quality Innovation Award -kilpailun kansalliset voittajainnovaatiot. Kansallisessa innovaatiokilpailussa palkitaan parhaimmat yrityksissä ja organisaatioissa kehitetyt innovaatiot. Kilpailun palkitsemiskriteerit ovat uutuusarvo, hyödynnettävyys, oppiminen, asiakaslähtöisyys ja tuloksellisuus.

Kilpailun parhaiksi arvioitiin tänä vuonna Metsä Springin Kuura-tekstiilikuitu (potentiaaliset innovaatiot) sekä Peikko Groupin BOLDA -pilarikenkä (liiketoimintainnovaatiot, suuret yritykset). Kansallisessa kilpailussa palkitut innovaatiot osallistuvat myös kansainväliseen arviointiin, jonka tulokset julkaistaan helmikuussa.

Metsä Spring: Kuura-tekstiilikuitu

Potentiaalisten innovaatioiden kategoriassa kilpailuun osallistunut, Metsä Springin kehitteillä oleva Kuura-tekstiilikuitu palkittiin Laatupäivässä. Metsä Spring on Metsä Groupin innovaatioyritys, jonka tarkoituksena on kehittää uutta liiketoimintaa.

Vielä kehitysvaiheessa oleva Kuura-tekstiilikuitu on saanut alkunsa yli kymmenen vuotta sitten yhteistyössä tutkimuslaitosten ja yliopistojen kanssa. Äänekosken biotuotetehtaan sellusta valmistettu Kuura-tekstiilikuitu pyrkii tarjoamaan tekstiiliteollisuuden tarpeisiin ympäristöystävällisen vaihtoehdon.

”Maailmanlaajuinen tekstiilikuitumarkkina on valtava ja kasvaa edelleen. Kierrätysasteen parantamisen lisäksi meidän on löydettävä tapoja valmistaa neitseellistä tekstiilikuituja kestävämmin. Tähän olemme kehittäneet kotimaisesta puusta jalostetun Kuura-tekstiilikuidun”, sanoo Metsä Spring Oy:n toimitusjohtaja Niklas von Weymarn.

Eri toimijoiden yhteistyöllä on ollut kuidun kehittämisessä suuri merkitys.

”Kilpailuun osallistuimme hienon tuotteen lisäksi myös onnistuneen yhteistyön näkökulmasta. Meillä ei ole ollut omia laboratorioita tai tutkimushenkilöstöä käytössämme, vaan mallimme perustuu puhtaasti laajan verkoston hyödyntämiseen. Nykyaikana kehitystyötä tehdään usein verkostomaisella mallilla, mutta verkosto jää usein tulosten ja tuotteiden varjoon. Quality Innovation Award on hieno tunnustus siitä, että laajan verkoston yhteistyössä on onnistuttu”, von Weymarn kertoo.

Peikko Group Oy: BOLDA®-pilarikenkä

Toinen Quality Innovation Award -kilpailussa palkittu innovaatio on suurten yritysten liiketoimintainnovaatioiden kategoriassa kilpailuun osallistunut Peikko Groupin BOLDA®-pilarikenkä. Vuodesta 1965 lähtien toiminut kotimainen Peikko Group on erikoistunut betonirakenteiden liitososiin, liittorakenteisiin sekä tuulienergiaratkaisuihin.

Yrityksen kehittämä uusi BOLDA®-pilarikenkä on syntynyt 90-luvun lopussa alkunsa saaneen tuoteperheen jatkokehityksen tuloksena. BOLDA®-pilarikenkä on aikaisempia tuotteita pienikokoisempi, mutta samalla suorituskykyisempi. Alan johtava tuote omaa suuren kuormakestävyyden ja tekee betonipilareiden pystyttämisestä nopeampaa, turvallisempaa ja tehokkaampaa. Myös kestävä kehitys ja ympäristö on otettu tuotteen kehityksessä huomioon muun muassa materiaalia vähentämällä.

”Olemme todella iloisia siitä, että myös rakennusalan tuoteinnovaatio voi menestyä tämän kaltaisissa kilpailuissa. Meille voitto on tunnustus alan edelläkävijyydestä. Tuoteinnovaatioita kehittäessämme olemme samalla innovoineet myös tuotenimiä, sillä tällaisia ei ole markkinoilta löytynyt. Pilarikenkä on esimerkki tuotteesta, jolle olemme keksineet nimen käyttötarkoituksensa mukaan”, Peikko Groupin Senior R&D Manager Jorma Kinnunen kertoo.

Vuoden 2021 Quality Innovation Award -kilpailun kunniamaininnan saaneet innovaatiot

Laurea-ammattikorkeakoulu Oy – CREAR digitaalinen palvelutarpeen arviointiväline
Kategoria: koulutusalan innovaatiot

Elenia Verkko Oyj – EleniaGO
Kategoria: liiketoimintainnovaatiot, suuret yritykset

Kiinnostuitko laatuinnovaatiokilpailuun osallistumisesta?

Quality Innovation Award -kilpailussa saat näkyvyyttä ja asiantuntijan palautteen innovaatiostasi.

Lue lisää ja hae mukaan kilpailuun