”Laatu ei saa olla hyllylle jäävä mappi” – Autismisäätiön toiminta kehittyy yhdessä Excellence Finlandin kanssa
25-vuotisjuhlavuottaan viettävä Autismisäätiö tavoittelee laatumatkallaan Validated by EFQM-tunnustusta. Excellence Finlandin asiantuntijoiden fasilitoimassa työpajassa löytyi vahvuuksien lisäksi kehityskohteita, joita säätiössä lähdetään työstämään kehitysprojektien muodossa. Juttusarjassamme seurataan Autismisäätiön laatumatkaa.
25-vuotisjuhlavuottaan viettävä Autismisäätiö tavoittelee laatumatkallaan Validated by EFQM-tunnustusta. Excellence Finlandin asiantuntijoiden fasilitoimassa työpajassa löytyi vahvuuksien lisäksi kehityskohteita, joita säätiössä lähdetään työstämään kehitysprojektien muodossa. Juttusarjassamme seurataan Autismisäätiön laatumatkaa.
Autismisäätiö auttaa autisminkirjon ihmisiä tarjoamalla tukea heidän arkeensa. Säätiöllä on 400 työntekijää ja 1 200 asiakasta ympäri Suomea.
”’Omanlaista, samanlaista arkea’ kuuluu mottomme, jota teemme todeksi joka päivä. Tuotamme palveluita, kuten kuntoutusta, asumispalveluita ja päivätoimintaa seitsemällä paikkakunnalla Suomessa”, kertoo Autismisäätiön osaamisjohtaja Marjo Virnes.
”Haluamme olla erinomaisia ja jopa parhaita alallamme. Meille on tärkeää tarjota asiakkaillemme parhaita mahdollisia palveluja ja huolehtia omasta henkilöstöstämme”, Virnes kertoo.
Aluksi EFQM-malli tehtiin tutuksi itsearvioinnilla
Autismisäätiö on aloittanut laatumatkansa jo vuosia sitten. Aiemmin käytössä ollut laatujärjestelmä on kuitenkin käynyt raskaaksi organisaation tarpeisiin nähden ja laatutyötä on lähdetty uudistamaan.
”Laatu ei saa olla hyllylle pölyttymään jäävä mappi, vaan sen tulee olla käytännönläheistä ja omaan arkeen istuvaa tekemistä. On tärkeää, että käytössämme on arkeemme sopiva systeemi, jolla voimme kehittää toimintaamme tehokkaasti”, sanoo Virnes.
1,5 vuotta sitten säätiössä tutustuttiin EFQM-viitekehykseen ja se otettiin käyttöön itsearviointityöpajan avulla.
”EFQM-mallin avulla pääsemme peilaamaan sitä, teemmekö oikeita asioita. Ensimmäisen arviointipajan teimme omin voimin ja sen pohjalta olemme toteuttaneet muun muassa organisaation kulttuuriin ja asiakastyytyväisyyskyselyn kehittämiseen tähtääviä kehityshankkeita”, Virnes kertoo.
Excellence Finlandin fasilitoimalla työpaja auttoi keskittymään olennaiseen
Keväällä Autismisäätiö otti laatumatkallaan uuden askeleen yhdessä Excellence Finlandin asiantuntijoiden kanssa.
”Lähdimme yhteistyöhön Excellence Finlandin kanssa toteuttamalla päivän kestävän arviointityöpajan. 1,5 vuotta ensimmäisen itsearvioinnin jälkeen olemme jälleen uudessa vaiheessa oleva organisaatio. Kasvamme säätiönä jatkuvasti ja meidän on pidettävä laatutyö jatkuvasti mielessä”, Virnes sanoo.
Päivän kestävän työpajan aikana käytiin läpi EFQM-mallin osa-alueet läpi.
”Excellence Finlandin asiantuntijoiden fasilitoimassa työpajassa oli mukana työntekijöitä organisaatiomme kaikilta tasoilta, muun muassa ohjaajia ja valmentajia, yksikönjohtajia, suunnittelijoita ja johtoryhmän jäseniä. Saimme käsiteltyä osa-alueita monipuolisesti, kun jokainen toi pöytään oman työnsä näkökulman”, sanoo Virnes.
”Ulkopuolinen fasilitoija toi tukea ja varmuutta tekemiseen sekä hyödyllisiä käytännön valmisteluita, kuten ennakkokyselyn. Fasilitoijilta saimme todella arvokasta näkemystä työhömme, sillä he näkevät nopeasti mikä on olennaista ja mikä ei. Lisäksi saimme perspektiiviä myös siihen, millaisten asioiden kanssa muut organisaatiot toimivat. Sellaista tietoa meiltä ei talon sisältä voisikaan löytyä”, Virnes sanoo.
”Löysimme useita tärkeitä kehityskohteita toimintaamme. Samalla se oli hieno hetki henkilöstölle päästä jakamaan näkemyksiä ja kehittämään toimintaa yhdessä.”
Vahvuuksia ja kehitettävää
Työpajassa käytiin läpi EFQM-mallin eri osa-alueet ja nostettiin paitsi onnistumisia myös tärkeimpiä kehityskohteita.
”Löysimme työstämme paljon vahvuuksia, ja niiden sisältä myös kehityskohteita. Esimerkiksi asiakaslähtöisyys ja yhteistyö eri sidosryhmien kanssa oli vahvuutemme, mutta samalla löysimme niiden sisältä kehitettävää. Alallemme tyypillisesti myös henkilöstö nousi esiin, ja meidän on tärkeää kiinnittää huomiota pito- ja vetovoimaamme. Samoin palvelujen vaikuttavuuden arviointia ja sen kehittämistä voisimme tehdä vieläkin paremmin”, Virnes summaa.
”Tarkoitus oli ennen kaikkea löytää kehitysprojekteja. Olin ilahtunut siitä, että esiin nousi samoja teemoja, kuin olen itse arjessani törmännyt. Saimme vahvistusta siihen, että näihin meidän kannattaa kehitystyössämme tarttua.”
Kiikarissa Validated by EFQM -tunnustus
Seuraavaksi työpajassa nousseet kehityskohteet esitellään johtoryhmälle. Kehityskohteista valitaan kolme prioriteettia, joita lähdetään viemään projektien muodossa eteenpäin. Kehitysprojektit on tarkoitus saattaa valmiiksi kuluvan vuoden loppuun mennessä.
”Syksyllä meidän on tarkoitus olla siinä pisteessä, että kehitysprojekteilla on jokin lopputulos. Sen jälkeen otamme askeleen eteenpäin tähtäämällä Validated by EFQM -tunnustukseen, jonka saavuttamiseksi ulkopuoliset arvioijat tulevat arvioimaan toimintaamme ja kehittämistyötämme. Tunnustus on meille mittauspiste, joka kertoo missä ollaan menossa ja vahvistaa sitä, että ollaan oikealla polulla”, kertoo Virnes.
Autismisäätiön kehitysmatkaa seurataan myös tulevissa Laatuviesteissä.
”Pyrimme vahvasti erinomaisuutta kohti ja etenemme polullamme askel askeleelta eteenpäin. Olemme itsekriittisiä ja löydämme parannettavaa jatkuvasti. Onneksi meillä on hieno ja innostunut henkilökunta kehittämässä toimintaamme”, Virnes iloitsee.
Kaipaatko tukea organisaatiosi laatumatkalle?
Tarjoamme monipuolisia toiminnan kehittämisen ja johtamisen palveluja, jotka räätälöidään asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan. Varaa tapaaminen ja jutellaan lisää!
Varaa tapaaminen