Siirry sisältöön

Uudistus verkostoitumisen palveluihin: tervetuloa teemoitetut verkostot!

  • Kilpailukyky
  • Julkaistu:

Excellence Finlandin palvelut jakaantuvat kahteen osaan: toiminnan kehittämisen palveluihin ja verkostoitumisen palveluihin. Toiminnan kehittämisen palveluita tarjotaan pääosin osakeyhtiömme kautta ja verkostoitumisen palveluita yhdistyksen kautta nimenomaan yhdistyksen jäsenille.

Verkostoitumisen palveluihin kytkeytyy hyvin tärkeänä osana tiedon jakaminen. Tämä tieto on – itse käytän tätä ilmaisua – aineetonta arvoa. Sitä ei välttämättä voi mitata taloudellisilla tai muillakaan arvoilla, mutta kaikki tietävät, että esimerkkisi tiedon tai ymmärryksen lisäämisellä on iso paikkansa työelämässä. Tämän ymmärryksen laajentamisen kautta myös taloudellinen tulos tai resurssien käyttö paranee.

Menneellä strategiakaudella keskityimme täällä Excellence Finlandilla hyvin paljon osakeyhtiömme tarjoomaan ja sen parantamiseen. Varsinkin strategiakauden lopulla aloimme yhä enemmän miettimään arvoa, jota yhdistys voi tuottaa jäsenilleen. Mitä ovat toimenpiteet, teemat tai ryhmät, joista jäsenemme saavat mahdollisimman paljon irti itselleen, jotta me kaikki kehittyisimme eteenpäin?

Verkostoista uutta osaamista ja ajankohtaista laatutietoa

Keskustelun aikana ilmeni, että seuraavan panostamisen paikka on jaoksien evoluutio verkostoiksi. Osa jäsenistämme on lean-taloja, osa on Six Sigma -taloja ja osa panostaa EFQM:ään. Vuoden 2024 alussa perustamme teemoitettuja verkostoja näiden isojen kehittämisteemojen ympärille. Verkostot tulevat olemaan yhdistyksen kautta johdettuja ja teemoitettuja, ja jokaisella verkostolla on oma verkostokumppani. Vielä hieman on auki, kuinka usein verkostot kokoontuvat, mutta luulen, että ainakin kaksi kertaa vuodessa.

Tarkoituksena verkostotoiminnassa on tiedon jakaminen uusista kehittämisen ideoista liittyen kunkin verkoston teemaan. Esimerkiksi vaikkapa EFQM-verkostoon voitaisiin hakea suoraan Brysselistä asiantuntija kertomaan verkostolle, mihin suuntaan EFQM-malli on kehittymässä. Jokaiseen teemaan liittyvä uudet tuulet tuodaan siis ilmaiseksi jokaisen halukkaan jäsenemme saataville.

Verkostoja tulee olemaan alussa muutama, mutta laajennamme verkostoja asiakastarpeen tai -kysynnän mukaan. Osa verkostoista on myös dynaamisia: verkosto voi olla elossa vain kalenterivuoden tai vain muutaman kerran. Me tarjoamme myös yhdistyksen puolelta fasilitoinnin ja ohjauksen verkostoon yhdessä valitun verkostokumppanin kanssa.

Muutos tulee olemaan merkittävä, ja se vastaa nykyajan haasteeseemme tarjoamalla uutta tietoa jäsenille teemoitetussa, fasilitoidussa muodossa. Kun etenemme tässä matkassa pitkin syksyä, jokaisessa Laatuviestissä tulee olemaan tähän liittyviä tietoiskuja ja -aiheita. Tarkoitus on, että vuoden alussa ensimmäinen evoluutio jaoksista verkostoihin on valmis. Siitä jatkamme eteenpäin asiakastarpeen ja -kokemusten avulla.

Kirjoittaja

Juha Ylä-Autio

toimitusjohtaja | Chief Executive Officer

+358 40 752 3312

Juha luotsaa toimintaamme ja on kontaktimme jäseniin, asiakkaisiimme ja kansainvälisiin kumppaneihin.