Siirry sisältöön

Laadun merkitys korostuu erityisesti haastavina aikoina

  • Kilpailukyky
  • Julkaistu:

Näin se on nopeasti mennyt taas vuosi - ja millainen vuosi se on ollut. Pääsimme joten kuten koronasta, mutta siten tuli taas kriisi Ukrainan sodan muodossa, joka ravisteli meitä kaikkia aivan uudella lailla. Maailmanpolitiikka tuli kaikille lähelle ja tutuksi.

Maailman jakautuminen näkyi konkreettisesti EOQ:ssa (European Organization for Quality), jossa kesäkuun kokouksessa Venäjän laatuyhdistys erotettiin järjestöstä. Päätös ei ollut itsestäänselvyys ja maailmanpolitiikassa tutut jakolinjat tulivat laatujärjestössäkin esille. Päätös tehtiin, sillä laatuun liittyvä kansallinen tai kansainvälinen järjestö ei voi tukea sellaista (sota)toimintaa, joka pitäisi kuulua jo menneisyyteen.

Mutta palataan vielä laadun pariin. Teimme laajan kyselyn laadun ja kehittämisen ammattilaisille syksyllä. Kyselimme laadun merkityksestä organisaatioille, pitkäaikaisista kehittämispanoksista ja ennen kaikkea sitä, mitä laadun ammattilaiset näkevät tärkeäksi tulevaisuudessa. Vastaukset sekä yllättivät ja eivät. Ennakoimme saavamme vastauksia, joissa korostetaan kiertotaloutta tai vastuullisuutta. Niitäkin tuli, mutta ennen kaikkea vastauksissa näkyi perinteisen laatu- ja kehittämistyön merkitys. Vastauksissa korostettiin prosessien tärkeyttä, laatujärjestelmiä ja kuinka niitä oikein käyttämällä ja suunnittelemalla myös kiertotalouteen ja vastuullisuuteen liittyviä asioita ratkaistaan. Tämä toimii myös meillä hyvänä ohjenuorana. Eräällä tavoin voisi sanoa, että kysely oli ”back to basics”. Laatua ja kehittämistä ei saa unohtaa sekä sitä, että laadulla ja laadukkaalla suunnittelulla ratkaistaan monia nykyisiä ongelmia ilman, että niistä tehdään numeroa.

Kannattaa lukea tuore artikkelimme Kyocera-Tikitin Oy:n kehittämismatkasta. Tuossa tuotteessa on paljon potentiaalia erityisesti maailmanmarkkinoille. Mielenkiintoinen on myös raportti EFQM konferenssista Lyonista, jossa palkittiin Metsä Fibre ansioituneesta laatutyöstään.

Lopuksi haluan toivottaa kaikille hyvää joulua ja uutta vuotta. On hyvä kiireisen vuoden jälkeen rauhoittua ja pysähtyä, edes muutamaksi päiväksi. Irtiotto kiireisestä työelämästä tekee kaikille hyvää.

Hyvää joulua ja uutta vuotta!

Kirjoittaja

Juha Ylä-Autio

toimitusjohtaja | Chief Executive Officer

+358 40 752 3312

Juha luotsaa toimintaamme ja on kontaktimme jäseniin, asiakkaisiimme ja kansainvälisiin kumppaneihin.