Siirry sisältöön

Suomalaiset ja small talk: kuinka pysyt oikeilla raiteilla englanniksi

  • Kilpailukyky, Yhteisö
  • Julkaistu:

”Onpas tyhjänpäivästä juttelua. Eihän tuota ihmistä edes kiinnosta minun vastaus.”

Meille suomalaisille small talk voi tuntua turhalta ja tyhjänpäiväiseltä, mutta small talk on itseasiassa tärkeä osa business neuvotteluja maailmalla. Mutta silloin kun englanti ei ole äidinkieli ja puhuminen tuntuu epäluonnolliselta, missä aiheissa on turvallista pitäytyä?

Kokeillaan kepillä jäätä

Miksi business maailmassa harrastetaan small talkia ja mikä sen idea on? Small talkin tarkoitus on kartoittaa voiko tehdä yhteistyötä toisen henkilön kanssa. Yksinkertaisesti sanottuna, tulemmeko toistemme kanssa juttuun ja onko tämä henkilö luotettava. Kokeillaan kepillä jäätä.

Mitkä ovat small talkin perussäännöt? Kyse on simppelisti vuorovaikutuksesta. Kysytään jotain, johonka saadaan vastaus ja toinen osapuoli puolestaan esittää oman kysymyksensä. Ensimmäiset kaksi tai kolme kysymystä ovat normaalisti yleisistä aiheista ennen kuin siirrytään työaiheisiin.

Small talkin kolme turvallista aihetta

Navigoiminen small talkin maailmassa voi olla haastavaa, erityisesti kun halutaan välttää kiusallisia hiljaisuuksia tai arkaluonteisia aiheita. Onneksi on olemassa muutamia universaalisti hyväksyttyjä aiheita, jotka toimivat melkein missä tahansa tilanteessa ja kulttuurissa, tarjoten turvallisen pohjan kevyelle keskustelulle. Tässä kolme varmaa valintaa, jotka auttavat luomaan mukavan ja vaivattoman keskusteluympäristön kaikenlaisissa kohtaamisissa.

  1. Matkustaminen. Onko teidän toimistolle kenties tulossa ulkomaalaisia vieraita neuvotteluihin? Helppo avaus on “Did you find our office ok?” tai viitaten heidän matkaansa Suomeen “How was your journey?”
  2. Sää. Kyllä, tämä brittien ikisuosittu aihe toimii vielä tänä päivänä. “What awful weather/ what a lovely bright day” toimii aina avauksena ja siihen lisäkysymys “What’s your weather like at the moment?” Ja pientä sarkasmiakin voi käyttää jos pyryttää lunta, kysymällä: “Are you enjoying our weather?” tai “How are you finding the weather?”
  3. Tapahtumat. Oletteko jossain yhteisessä tapahtumassa, ehkäpä messuilla tai seminaarissa? Helppoja avauksia ovat “Have you been to these types of events before?” tai “Have you heard this speaker before?”

Vältä näitä kahta virhettä

  1. Vältä puhumasta liikaa. Kyllä, tämä on aika hulvaton ohje koska harvat suomalaiset puhuvat liikaa, mutta kuulumisia kyseltäessä meillä suomalaisilla on joskus tapana kertoa liikaa. Small talkissa kuulijaa ei kiinnosta oletko toipumassa sitkeästä flunssasta tai jos tapasit jonkun kummin kaiman kauppakeskuksessa. Käytä mieluummin selkeää yhden lauseen vastausta, jonka jälkeen heität vastakysymyksen kuulijalle.
  2. Älä käytä vahingossa “deittikieltä” kysymällä vierustoverilta seminaarissa että “Do you come here often?”. Pysy ammattimaisessa keskustelussa ja kysy sen sijaan esimerkiksi “Have you been to this event before?” Jos tarjoudut hakemaan juomaa niin ethän kysy “Would you like a drink?” vaan kerro että olet hakemassa itsellesi juomaa ja kysy “Shall I bring one for you as well?” Silloin toiselle henkilölle tulee heti selväksi, ettet ole pyytämässä häntä drinkille tapahtuman jälkeen.

Ja lopuksi, mitä tehdä silloin kun sinulta kysytään jotain, johon et halua vastata?

Joskus small talk saattaa tuntua epämukavalta ja liian henkilökohtaiselta meille suomalaisille. “Do you have a family?” sinulta saatetaan kysyä. Tällaiseen kysymykseen ei tarvitse vastata kertomalla lapsistaan, ja perheestään vaan helppo vastaus on: “Yes I do. They are keeping me awfully busy, how about you?”, näin olemme vastanneet kysymykseen sanomatta oikeastaan mitään. Ja tämä on riittävä kohtelias vastaus.

Toivottavasti näistä ohjeista oli hyötyä, kun seuraavan kerran joudut small talk tilanteeseen. Muista että kielellä pärjää pitkälle, mutta kohteliaisuudella ja kulttuurin ymmärtämisellä vielä pidemmälle.

Muista ilmoittautua Learn Business English with Dorita! -webinaariin 11.4.2024 klo 15-16

Tarvitsetko englantia asiakkaiden, sidosryhmien tai oman organisaatiosi ihmisten kanssa keskustelemiseen? Haluatko parantaa ammatillista viestintääsi ja parantaa itsevarmuutta englannin käytössä? Valmentajamme Dorita, kokenut business englannin asiantuntija, jakaa tunnin mittaisessa jäsenwebinaarissamme konkreettisia vinkkejä ammatillisen vuorovaikutuksen petraamiseksi.

Ilmoittaudu rohkeasti mukaan ja ota askel kohti sujuvampaa ammatillista viestintää!

Ilmoittaudu tästä »

Kirjoittaja

Dorita Dahl-Foreman

Business englannin valmentaja

Varaa tapaaminen

Dorita Dahl-Foreman on Iso-Britanniassa asuva markkinoinnin ja englanninkielen ammattilainen. Doritan 30 vuoden UK uran aikana hän on toiminut mm lentoyhtiön, telekom ja media yritysten markkinointipäällikkönä. Lisäksi hän on myös business englanninkielen valmentaja.

Yhdistäen molemmat uransa sekä ymmärtäen Suomen ja Iso-Britannian väliset kulttuurierot, Doritan missio on antaa suomalaisille yrityksille ja heidän työntekijöilleen valmiudet vallata markkinoita englanniksi, sujuvasti ja kömmellyksittä. Dorita on koulutukseltaan KTM pääaineenaan kansainvälinen markkinointi (Hanken 1993) ja hänellä on CELTA englanninkielen opettajan pätevyys (Canterbury Christ Church University 2021).